Nieuws

Brusselse Begroting 2018: meer middelen en steun voor de gemeenten




Namens de Open Vld-fractie wens ik de minister-president vooreerst te feliciteren met de begroting voor 2018 en in bijzonder met de stukken betreffende de lokale besturen en het gewestelijke veiligheids- en preventiebeleid.

Wat de lokale besturen betreft, is het in de eerste plaats vermeldenswaardig dat de toegekende middelen wederom in verhouding zijn met de reële behoeften en dat geen enkele gemeente er dus bij verliest. In tegendeel, de lokale besturen krijgen meer steun en meer middelen van het Brussels Gewest

Enkele maanden geleden werd in de plenaire vergadering de hervorming van de algemene dotatie aan de gemeenten goedgekeurd. Deze hervorming betekent een herfinanciering voor de gemeenten van maar liefst 30 miljoen euro. Met deze financiële injectie en de nieuwe verdeelsleutel, gaan alle gemeenten erop vooruit en hebben ze bovendien meer budgettaire zekerheid en stabiliteit.

Daarnaast zet deze regering volop in op harmonisering, rationalisering en vereenvoudiging. Dat kan ik als liberaal natuurlijk alleen maar toejuichen. De regering maakt al enkele jaren de oefening door welke overheid een specifieke bevoegdheid het best wordt uitgeoefend en op welke manier dat het best gebeurt. Het principe van de subsidiariteit. Er is op dat vlak al heel wat gerealiseerd en de begroting van 2018 bewijst dat er opnieuw grote stappen in die richting worden gezet. Bovendien blijkt ook opnieuw uit voorliggende begroting dat het beleid tussen de verschillende niveaus steeds beter op elkaar wordt afgestemd. De regering geeft hier weer blijk van gezond verstand.

Ook positief is dat er budget wordt vrijgemaakt voor de verdere informatisering van de lokale besturen. De toekomst is digitalisering. Digitalisering staat garant voor efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid. 

Wat eveneens meteen in het oog springt, is de harmonisering van de gewestelijke en gemeentelijke fiscaliteit. Het veheugt mij in de eerste plaats dat de inkohiering van de onroerende voorheffing wordt overgenomen door het Gewest, dat op zijn beurt de opcentiemen doorstort aan de gemeenten. Dat is een winwin-situatie voor zowel het Gewest als de gemeenten. Het is dan ook een goede zaak dat deze maatregelen voor 2018 op de agenda staan.

Daarnaast wil ik in de verf zetten dat de hervorming van de fiscaliteit volledig in het teken staat van het verwezenlijken van economische groei, wat uiteindelijk de welvaart in ons Gewest en het welzijn van ieder van ons ten goede komt. Zo zullen gemeentelijke belastingen die de economische ontwikkeling aantasten of verstoren, herbekeken en indien nodig afgeschaft worden. En via het opstellen van standaardmodellen van belastingreglementen zorgt de gewestelijke overheid opnieuw voor vereenvouding, éénvormigheid en duidelijkheid. Al deze hervormingen maken van onze regionale en lokale overheden moderne en gezonde besturen die efficiënt en krachtdadig kunnen optreden ten dienste van onze burgers en ten voordele van onze economische slagkracht en de tewerkstelling in ons Gewest. 

En ook de boekhoudkundige reglementeringen van de gemeenten en OCMW's worden beter op elkaar afgestemd. Dat is de logica zelve. Deze reglementen worden tevens gemoderniseerd. Het toezicht op de gemeenten zal bovendien een administratieve vereenvoudiging ondergaan en dit door gebruik te maken nieuwe technologieën zoals digitale databanken. 

Er zullen het komende jaar ook belangrijke stappen worden gezet in de richting van de hervorming en modernisering van de Nieuwe Gemeentewet. Met het toekomstige 'Brussels Wetboek voor Lokaal Recht' zorgt deze Regering niet alleen voor een vormelijke, maar ook voor een inhoudelijke vernieuwingsoperatie, waar we met z'n allen al enige tijd op zaten te wachten. Hier is een belangrijke rol voor de commissie Binnenlandse Zaken weggelegd. Ik kijk alvast reikhalzend uit naar onze parlementaire werkzaamheden hieromtrent. 

Ik wil de minister-president en de voltallige Regering van harte bedanken voor deze begroting en wens hen veel succes met de uitvoering van de begrotingsdoelstellingen.

René COPPENS