Nieuws

CU Podcast: In gesprek met Mira Kaloshi, kersvers voorzitter van Jong Vld Brussel.
Ontmoet kersvers voorzitter van Jong Vld Brussel, Mira Kaloshi. Samen met ex-voorzitters Chloë Van Hoegaerden, Lars Stollenwerk en Frederik Ceulemans gaat ze in gesprek over politiek engageent en vernieuwing. 

Jongeren houden zich met van alles bezig, maar politiek lijkt daar niet meteen deel van uit te maken. Toch zijn zij de politici en de burgers van morgen. Hoe onze stad er over 10 jaar uitziet, ligt in hun handen. Moeten we het politieke engagement bij jongeren aanwakkeren of komt dat allemaal vanzelf? 
Mira Kaloshi neemt het roer over van de voormalige voorzitters Chloë Van Hoegaerden en Lars Stollenwerk en zal zich twee jaar lang inzetten voor de Brusselse jongerenafdeling. Mira werkt voor de gemeente Schaarbeek als kabinetschef van schepen Quentin van den Hove, combineert haar job met een studie in de politieke wetenschappen aan de VUB en schrijft over Brusselse politieke en maatschappelijke kwesties op haar blog Blue in Brussels. Ze werd geboren in Albanië, maar groeide sinds haar zevende op in Mechelen. 

Mira Kaloshi ontwikkelde een sterke band met Brussel tijdens haar studentenjaren. Ze combineerde destijds haar studies aan de Erasmus Hogeschool met een parttime studentenjob bij de tweetalige VZW Acteur.be - Comedien.be, gevestigd in de Tricoterie. Haar werk bracht haar naar alle hoeken van de stad, waar ze cultuurhuizen bezocht en belangrijke partnerschappen smeedde. Dit versterkte haar verlangen om in Brussel te wonen na een lange tijd in Mechelen te zijn opgegroeid. Hoewel de stap naar Brussel zorgvuldig gepland was, was haar betrokkenheid bij Jong VLD Brussel eerder organisch. “Ik ontmoette Lars, de voormalige voorzitter, op café, voor ik in de politiek werkte en ontdekte al snel dat Jong VLD Brussel alles behalve een boys only club is, maar eerder een dynamische groep gelijkgestemde zielen met een groot hart voor Brussel”, aldus Mira.

Ze gelooft dat jongeren wel degelijk interesse hebben in politiek, maar dat ze verlangen naar een safe space om maatschappelijke kwesties te bespreken. De kersverse voorzitter is vastberaden om de positieve en veilige sfeer die de voormalige voorzitters hebben ingezet, te behouden en te versterken. Samen met de leden van Jong VLD Brussel zal ze zich naar aanloop van de verkiezingen richten op belangrijke thema’s voor Brussel zoals veiligheid en leefbaarheid, de rol van Brussel als hoofdstad van België en Europa, en de betrokkenheid van de internationale gemeenschap bij lokale vraagstukken want ook zij kunnen stemmen tijdens de gemeentelijke verkiezingen. 

“Brussel is één van de meest diverse steden in de wereld. Alleen in Schaarbeek wonen er 166 nationaliteiten. Maar los van onze diverse achtergronden willen we allemaal een propere en leefbare stad waar we trots op kunnen zijn. Die gemeenschappelijke wensen moeten we sterker benadrukken.”

Net zoals haar voorgangers wil Mira voortbouwen op belangrijke thema’s door debatavonden te organiseren, gesprekken te stimuleren met politici maar ook met mensen die in verschillende sectoren hun nek uitsteken voor de stad. Daarnaast wil ze ook de samenwerking met Jong VLD nationaal verder versterken en nieuwe talenten die ambitie hebben om het politieke veld te betreden, ondersteunen.

Luister naar de podcast op Apple podcasts, Spotify, Google podcasts of gewoon hier: 
Apple Podcasts: https://podcasts.apple.com/be/podcast/caf%C3%A9-urbain-podcast/id1515954280?l=nl&i=1000630292039
Spotify: https://spotify.link/VOly3GT8DDb