Nieuws

Tijden van de ‘oude vrijster’ zijn voorbij




De helft van de Belgen zal in 2060 alleenwonend zijn. Daar is niets mis mee, maar er moeten nog serieus wat aanpassingen gebeuren. Na een interview met Carla Dejonghe schreef VTM Nieuws er een artikel over.

De maatschappelijke druk op alleenstaanden is niet meer zo groot als vroeger, maar er moet op politiek vlak nog veel veranderen om alleenstaanden gelijk te behandelen. Dat zegt Carla Dejonghe van all1, een belangenvereniging voor alleenwonende. Ook professor Dimitri Mortelmans beaamt dit. “In de jaren 70 was je een ‘oude vrijster’ als je alleen ging wonen, nu zou niemand dat nog durven zeggen.”

Tegen 2060 zal de helft van de Belgen single zijn. Maar hoe zit het nu eigenlijk? Carla Dejonghe verklaart de mentaliteitsverandering als volgt: “Mensen beseffen dat het iedereen kan overkomen. Een tijd geleden kreeg je nog opmerkingen als ‘Ben je nu nog niet van straat?' Maar die tijd is nu achter ons.” Volgens Dejonghe groeit het besef dat mensen er niet altijd voor kiezen om alleen te zijn. Door allerlei omstandigheden, al dan niet vrijwillig, kan iemand alleen gaan wonen.

Globale maatschappelijke veranderingen
Het traditionele gezin met een moeder, een vader en 2,5 kinderen is niet langer de norm. En daar zijn verschillende verklaringen voor. Volgens professor Ann Buysse, hoofd van de onderzoeksgroep Gezinspsychologie aan de Universiteit Gent, ligt de reden voor de toename van verschillende gezinsvormen bij de globale maatschappelijke veranderingen.

Volgens Buysse komt dat omdat de vrouw nu toegang heeft tot de arbeidsmarkt en anticonceptie is ze minder afhankelijk van haar man. Hierdoor kan ze beslissen om te scheiden, om met een andere vrouw samen te leven of om op zichzelf te leven. 

Dimitri Mortelmans, professor in arbeids- en familiesociologie aan de Universiteit Antwerpen, meent dat de serie ‘Sex and the City’ geholpen heeft aan de positieve beeldvorming van bewust alleenstaande vrouwen. "Toch gaat aan zo’n serie een maatschappelijke realiteit vooraf. Dankzij de serie is het beeld van een alleenstaande genormaliseerd", zegt de professor. 

Steeds op zoek naar soulmate
Toch kiest maar een heel klein deel van de singles ervoor om bewust alleen te blijven, zegt Mortelmans. Hij vindt dat we niet mogen denken dat een grote groep singles bewust alleen blijft.

Allerlei situaties kunnen ervoor zorgen dat mensen alleen wonen, maar toch zoeken de meesten uiteindelijk nog naar hun soulmate. Ook hij vindt dat de maatschappelijk druk weg is gevallen, maar die heeft wel plaats gemaakt voor druk vanuit de alleenstaande zelf.

Ongelijke behandeling
“Het ideaalbeeld van het gezin is veranderd”, zo zegt Dejonghe. “Maar de mensen die alleen zijn, ervaren ongelijkheid. Zo worden Belgische alleenstaanden zonder kinderen het zwaarst belast in de wereld (55,3 procent in 2015).” En dat moet volgens haar veranderen.

Al zijn er al een aantal goede initiatieven genomen om die verandering in gang te zetten. “De woonbonus in Vlaanderen wordt gerekend per persoon en dat is niet eerlijk tegenover alleenstaanden. In Brussel hebben de ze dat al opgelost door die woonbonus te vervangen door een vrijstelling van de registratierechten.”

Ook Mechelen zet stappen vooruit. Alleenstaanden krijgen een Mechelenbon, ter waarde van 25 euro, als compensatie voor de taks voor de huisvuilophaling. Per huishouden moet er 54 euro betaald worden, ongeacht het aantal gezinsleden. Die Mechelenbon is een symbolische stap naar de alleenstaanden toe. 

Er is dus zeker wat aan het bewegen. Maar het kan nog een lange tijd duren voor de ongelijke behandelingen volledig van de baan zijn. “De groep jonge alleenstaanden groeit en wordt zich bewust van de ongelijke behandeling. Maar die groep weegt nu nog niet zwaar genoeg om politiek voor grote veranderingen te zorgen”, besluit Mortelmans.

Bron: www.nieuws.vtm.be