Nieuws

Ook Leona moet in haar moedertaal de zorg krijgen die ze nodig heeft




Brussel vergrijst en ook het aantal ouderen met een migratieachtergrond zal de komende jaren toenemen. Het Brussels parlement vraagt via een resolutie de regering op om dementieziekten prioritair in het beleid op te nemen. Khadija Zamouri onderstreept daarbij het belang van cultuursensitieve zorg: “Alzheimerpatiënten verliezen immers een deel van hun geheugen en keren terug naar hun roots.”

 

Er is ook het verschrikkelijke fenomeen van jongdementie, dat mensen in het midden van hun levensloop treft. Reden te meer om van Alzheimer een prioriteit te maken. Onze resolutie, een initiatief van Mohamed Ouriaghli, vraagt o.a. voor een betere zorg en ondersteuning voor zieke personen en hun mantelzorgers, meer onderzoek, een transversale aanpak, nieuwe vormen van wonen, sensibilisering, maar ook voor cultuursensitieve en persoonsgerichte zorg.

 

Cultuursensitieve zorg is al deels ingeburgerd in Nederland en de Engelstalige wereld. Langs Franstalige zijde is het echter nog relatief onbekend. Via een amendement van Khadija zal het principe nu ook voorop staan in de Brusselse zorg voor dementieziekten. Cultuursensitief betekent rekening houden met de kenmerken, culturele gevoeligheden, meervoudige identiteit en behoeften van elk individu. Voor alle duidelijkheid, cultuursensitieve zorg is niet: ‘zorg voor migranten’.  Het gaat ook over Leona, die 60 jaar geleden verhuisde van Vlaanderen en koos om in Brussel te blijven wonen.

 

Voor ouderen met Alzheimer is deze manier van zorg des te belangrijker. Zij hebben het moeilijk om de later aangeleerde taal te spreken en hebben een grotere behoefte aan “hoe het vroeger was”. Cultuursensitieve zorg komt daaraan tegemoet, het plaatst de zorgbehoevende centraal. Het gaat om kennis, maar vooral ook begrip en openheid tegenover de patiënt: elkaar proberen te verstaan. Dat is iets dat standaard moet worden. In Brussel ontstaat er ondertussen al animo rond cultuursensitieve zorg, maar het moet nog breder verspreid geraken. Samen gezond en gerust ouder worden, daar draait het uiteindelijk om.