Nieuws

Opinie: Singles day is MEER dan cadeaus voor jezelf.




11 november is international Singles Day. Die nieuwe dag is in het leven geroepen als een reactie op Valentijnsdag. Vier Chinese studenten wilden vieren dat ze vrijgezel waren en kozen hiervoor als datum 11/11 omwille van de symboliek van de getallen. Oorspronkelijk werd op Singles Day alleen gefeest op de universiteit van de 4 mannen, maar later vond het initiatief internationale weerklank. 


Spijtig genoeg werd de ode aan de vrijgezel al snel gerecupereerd door Chinese online winkels, zoals Ali Baba, om op die dag grote kortingen aan te bieden onder het mom alleenstaanden te verwennen. Intussen hebben Belgische webwinkels ook Singles Day ontdekt en regent het promoties. Zonet kreeg ik een bericht in mijn mailbox van Mediamarkt met de belofte van 11% korting op 1111 producten en met de boodschap: “Geen melig gedoe voor twee, maar treat yourself!”. Het is dan wel jammer dat ze in hun promo’s de toer opgaan die alleenwoners meestal niet wensen... Om fotomateriaal en telefoons aan te prijzen: “een Tinderprofiel dat altijd up-to- date is met selfies van de hoogste kwaliteit!” of “Altijd bereikbaar zijn én vlot de weg vinden naar je dates: easy met deze promoties!”. Als extraatje krijg je er ook nog 5 tips bij om met succes te daten via webconferencing.

Het weekblad Flair gooit het over een andere boeg: het kondigt een singles-weekje aan en raadt aan om me-time-momentjes in te plannen zoals lekker koken voor jezelf, of een wellnessdagje in te plannen, en je favoriete filmpje te bekijken en een nieuw seksspeeltje uit te proberen. Alleen genieten in deze gekke tijden.


Gemiste kans

Wat een gemiste kans! Wat als reactie bedoeld was tegen te eenzijdige aandacht voor koppels, is uitgedraaid op pure commerce. Singles days zou een dag kunnen zijn om de leuke en minder leuke kanten te belichten van wie alleen woont.

Het zou een dag kunnen zijn om te ijveren voor een singletoets voor alle beleidsmaatregelen op alle niveaus. Want nu zijn de meeste beslissingen toegespitst op het gezin met 2 kinderen. Ten koste van wie alleen woont. En nochtans de alleenstaanden zijn hélemaal niet alleen. 35% van de Belgische huishoudens bestaat uit één persoon. In grote steden zoals Brussel is dat zelfs al 1 op 2 huishoudens. In België wonen dus zo’n 1,7 miljoen mensen alleen. Alle vooruitzichten en studies wijzen op een verdere toename in de komende jaren.

Als we praten over alleenstaanden dan moeten we trouwens het clichématige beeld van de happy single achterwege laten. De grote groep alleenstaanden is zeer divers en van alle leeftijden: vrijgezellen, gescheiden personen, weduwes en weduwnaars, alleenstaande ouders, nonnen en paters... Velen onder ons zullen op een bepaald moment in het leven een tijdje alleen wonen.


Alleen wonen is zeker niet allemaal kommer en kwel. Het biedt tal van voordelen. Je doet wat je wil, wanneer je wil en met wie je wil. Je kan naar hartenlust knoflook eten en hoeft je niet te scheren of ruzie te maken om de afstandsbediening. Het grootste voordeel is wel dat je jezelf erg goed leert kennen. Je hebt de tijd om na te denken over wie je bent, wat je wil, wat jouw verlangens en drijfveren zijn. Voor velen in onze maatschappij betekent geen relatie hebben een mislukking. Succes wordt hieraan nog te vaak afgemeten en dat is jammer. Single zijn is vaak geen bewuste keuze maar eerder het gevolg van een verandering in je leven.


In een maatschappij die nog steeds georiënteerd is op het traditionele gezin, terwijl dat in de feiten niet langer meer de norm is, moeten we blijven sensibiliseren voor maatregelen die alleenstaanden niet benadelen. Ook beleidsmakers op alle bestuursniveaus kunnen hierin een verantwoordelijkheid dragen en maatregelen te bevorderen om het leven van deze groep mensen te vergemakkelijken. 


Maar het zit hem ook soms in kleine dingen. Op café -als dat weer mag- gewoon een pot maken ipv rondjes geven (wat er in de praktijk op neerkomt dat koppels 1 tournee voor hun tweeën betalen). Of op de werkvloer erover waken dat bij het toekennen van vakantie alleenstaanden niet steevast voorrang moeten geven aan collega’s met kinderen. Of er niet automatisch van uitgegaan dat de alleenstaanden steeds op de eerste rij moeten staan indien er overuren moeten worden geklopt. Overleg met respect voor eenieders wensen en op basis van gelijkwaardigheid kan veel verhelpen. Maar dat vereist een mindswitch in de juiste richting. Ja, ik vond het echt een grote teleurstelling dat de singles day alleen werd opgepikt door online bedrijven. Laat ons op 11/11 dus samen nadenken over singlevriendelijke maatregelen. Dat zou pas een echte verwennerij zijn !


Carla Dejonghe

Voorzitter all1 en Brussels volksvertegenwoordiger