Nieuws

Een 'Singles Awareness Day' graag




 "Single of niet, trakteer jezelf". Met deze slogan kondigt een bekende webwinkel zijn nieuwe actie aan in mijn mailbox want inderdaad… 11 november is de internationale ‘Singles' Day’. En voor wie denkt dat deze dag bedoeld is om singlesvriendelijke maatregelen of een singlesreflex aan te kondigen, komt van een koude kermis thuis.

Even wat achtergrondinformatie. Singles' Day komt overgewaaid uit China en werd er bedacht door vier studenten die hun vrijgezellen status wilden vieren. Een beetje als tegenreactie op Valentijn. Ze kozen de datum 11/11 vanwege de symboliek van de cijfers. Oorspronkelijk werd Singles' Day enkel gevierd aan de universiteit van de 4 bedenkers, maar toen sprongen de Chinese webshops erop. Zij boden die dag hoge kortingen aan, zogezegd om jezelf eens goed te verwennen. Ook de Belgische webshops hebben intussen Singles' Day ontdekt en er een commercieel gebeuren van gemaakt.

En dat is toch wel jammer. Het is een gemiste kans om op Singles’ Day extra (beleids)aandacht te vragen voor alle problemen waarmee alleenwonenden geconfronteerd worden. Ik had dus veel liever een ‘Singles Awareness Day’ gezien. Het is namelijk het ideale moment voor wat bewustmaking want velen onder ons zullen op een bepaald moment eens alleen wonen. Het is toch geruststellend om te weten dat je in die situatie niet benadeeld zal worden omwille van je woonsituatie. Vandaag is het beleid helaas nog vooral afgestemd op het (klassieke) gezin.

Maar er is hoop. Na jaren van sensibilisering, lijkt nu ook de Vlaamse regering de boodschap te hebben begrepen. Het nieuwe Vlaamse bestuursakkoord stelt namelijk het volgende: “We hebben oog voor nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen en de noden die daaruit voortvloeien (singles, nieuw samengestelde gezinnen, nieuwe samenlevingsvormen, …).” Zelfs mijn fel verdedigde singlesreflex duikt erin op: “Alleenstaanden en alleenstaande ouders lopen vaak een hoog risico op armoede. Daarom onderzoeken we in diverse relevante beleidsdomeinen zoals wonen en fiscaliteit of nieuwe of bestaande beleidsmaatregelen niet onterecht nadelig uitvallen voor alleenstaanden.” Ook het voorstel inzake de vriendenerfenis, waar ik al jaren in het Brussels parlement aan werk, haalde het Vlaamse bestuursakkoord. Dit houdt in dat mensen de kans krijgen om een bepaald deel van hun erfenis toe te wijzen aan een verwante of niet-verwante persoon als ‘best friend’ waarop dan het voordeligere tarief in rechte lijn wordt toegepast in plaats van de hogere tarieven in zijlijn.

Dit klinkt allemaal veelbelovend. Hopelijk laat de uitwerking van deze voorstellen niet te lang op zich wachten en pakken de beleidsmakers volgend jaar op 11/11 wel uit met een écht cadeau voor singles.