Nieuws

Brusselaars krijgen eigen onderzoek naar darmkanker




Minister Guy Vanhengel: “Dit is een geweldige stap vooruit voor de preventieve gezondheid van alle Brusselaars.”

In België is dikkedarmkanker één van de drie meest voorkomende kankers. In 95% van de gevallen is die echter te genezen. Jammer genoeg laat slechts 10% van de bevolking in het Brussels Gewest zich screenen.  En dat percentage moet omhoog. Daarom krijgen alle Brusselaars tussen 50 en 74 jaar de komende maanden een brief die ze bij de apotheker gratis kunnen inruilen voor een testkit die dikkedarmkanker kan opsporen. Het gaat nog om een proefproject dat drie jaar zal lopen, maar jaarlijks geëvalueerd zal worden.

Hulp van de apotheker
Voor het eerst worden apothekers ingeschakeld. Tot nu moest de Brusselaar naar de huisarts voor zo'n test. Een betalend bezoek, en het feit dat een derde van de Brusselaars geen vaste huisarts heeft, is de uitleg voor de lage deelnamegraad. Elk jaar zullen nu ruim 106.000 brieven verstuurd worden. De resultaten komen binnen de twee weken aan bij de huisarts en de patiënt. Wie geen huisarts heeft, wordt bij een positieve test aangespoord een arts op te zoeken. 

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft nu samen met de Vlaamse overheid besloten de dikkedarmkankerscreening te herzien. De kits zijn voortaan gratis beschikbaar bij de apotheek op vertoning van de persoonlijke uitnodigingsbrief tot deelname aan de screening die elke Brusselaar zal krijgen. Er volgt een uitgebreide communicatiecampagne.

Dit alles was enkel mogelijk dankzij een nooit eerder geziene samenwerking tussen de bevoegde ministers, Brumammo, de apothekers (UPB-AVB) en de huisartsenkringen (FAMGB-BHAK).

Minister Guy Vanhengel ondertekende samen met zijn collega-ministers van Volksgezondheid het samenwerkingsakkoord om met de screening te starten. De bij dit project betrokken overheden, de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschapscommissie, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie maakten hiervoor 500.000 euro vrij.

Brussel als voorbeeld
Minister Vanhengel: “Dit is een geweldige stap vooruit voor de preventieve gezondheid van alle Brusselaars. Belangrijk is dat we tot een akkoord zijn gekomen. Deze samenwerking is totaal nieuw voor ons land en kan inspirerend werken voor de andere gewesten. Als het in Brussel lukt, lukt het overal. Vroegtijdig opsporen van darmkanker kan vele levens redden. Er tijdig bij zijn is de boodschap”.

In België worden jaarlijks 8.700 nieuwe gevallen van dikkedarmkanker vastgesteld. Bij zowel mannen als vrouwen is het één van de meest voorkomende kankers, na prostaat- en longkanker en borstkanker. Het risico op dikkedarmkanker neemt vanaf het 50ste levensjaar toe. Elk jaar overlijden 3.000 Belgen aan dikkedarmkanker.