Nieuws

René Coppens houdt toespraak ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag




Ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag gaf schepen René Coppens op 9 juli 2016 een toespraak over het bloeiende culturele leven in Ganshoren. De toespraak is hieronder integraal te herlezen.


Mijnheer de Burgemeester,

Mijnheer de Voorzitter van De Zeyp,

Geachte volksvertegenwoordigers,

Waarde collega’s uit het Schepencollege en de Gemeenteraad,

Beste Ganshorenaars,

 

Eerst en vooral heet ik u allen van harte welkom op deze 11 juliviering in de mooie Raadszaal van ons Gemeentehuis.

 

Dit prachtige historische kader biedt de mogelijkheid om onze Vlaamse feestdag de nodige stijl en luister bij te zetten.

 

11 juli is traditioneel de dag waarop de hechte band tussen de gemeente en haar Vlaamse inwoners en verenigingen wordt aangehaald en bestendigd, vandaag nog uitdrukkelijker dan anders. Als het van ons afhangt, zal die band tussen de Vlaamse Gemeenschap en Ganshoren, die zoals u weet van oorsprong een Vlaamse gemeente is, overigens altijd blijven bestaan.

 

Na de gebruikelijke toespraken worden verfrissende drankjes en smakelijke versnaperingen geserveerd en kan u verder genieten van het optreden van EMBALLAGE KADO, een band die folk- en bluesmuziek in het Brusselse dialect brengt. Naar mijn bescheiden mening één van de tofste Brusselse muziekgroepen van het moment. Ze mogen er straks nog eens een lap op geven!


Beste Ganshorenaars,

We bevinden ons aan de spreekwoordelijke vooravond van 11 juli en dat betekent dat er gewoontegetrouw veel wordt gespeecht. Tijd dus om iets te zeggen over Vlaanderen, over ons: Brusselse Vlamingen of Vlaamse Brusselaars, en hoe kan dat beter dan door het bruisende culturele leven in Ganshoren in de schijnwerpers te plaatsen.

 

Als schepen van Nederlandse Cultuur ben ik trots dat onze gemeente, naast een eigen Nederlandstalige bibliotheek, sinds dit jaar ook een eigen Nederlandstalige cultuurbeleidscoördinator heeft. Onze gemeentelijke cultuurbeleidscoördinator coördineert het Nederlandstalige lokale cultuurbeleid en creëert samenwerkingsverbanden met het GC De Zeyp, onze bibliotheek en de Vlaamse verenigingen.

 

En samenwerking loont, zoveel is zeker. De Nederlandstalige culturele activiteiten die het afgelopen half jaar tot stand kwamen, waren alvast een schot in de roos. En er ligt nog veel moois in het verschiet.

 

Eén van de blikvangers van ons culturele jaar is het project ‘Rendez-vous in Ganshoren’: een reeks ontmoetingen met bekende en minder bekende Ganshorenaars, met bijzondere aandacht voor ambachten, traditie en gastronomie.

 

De eerste activiteit in deze reeks was een bezoek aan de 19e-eeuwse boerderij van Theo Hoogstyns, gevolgd door een geleide wandeling op de Zavelenberg en een bruegeliaanse barbecue. We zijn en blijven levensgenieters…


In het najaar staat nog een sfeervolle tangonamiddag op het programma met onder meer een dansinitiatie, lekkere Argentijnse empanadas, een latinoconcert en ter afsluiting van die dag, een filmvoorstelling. Het belooft een zwoel najaar te worden…

 

Daarnaast organiseren we onder de noemer Cine Basilic, een verwijzing naar de vroegere wijkbioscoop op de Keizer Karellaan, samen met De Zeyp in september twee filmvertoningen in openlucht, voorafgegaan door een collectieve maaltijd die bereid wordt in samenwerking met de buurtbewoners. Bedoeling is om Ganshorenaars met verschillende achtergronden op een laagdrempelige manier met elkaar kennis te laten maken. Cultuur brengt immers mensen samen.  

 

Beste vrienden,

Al is dit maar een selectie van ons culturele aanbod, het moge duidelijk wezen: Ganshoren kent een bloeiend Vlaams verenigingsleven. En dat ontgaat ook het gemeentebestuur niet. Een derde van alle verenigingen die onze gemeente ondersteunt, zijn Vlaamse verenigingen. En er komen er elk jaar bij. Zo wordt de Koninklijke Rederijkerskamer ’t Mariacranske sinds dit jaar ook door de gemeente Ganshoren erkend als Vlaamse culturele vereniging. ’t Mariacranske is een toneelgezelschap dat in Brussel al meer dan 500 jaar bestaat en is daarmee één van de oudste nog bestaande culturele verenigingen van de Nederlanden.

 

In de rederijkerskamer staat het gesproken woord centraal. De oorspronkelijke rederijkers uit de 14e en 15e eeuw vormden een genootschap van voordrachtskunstenaars, welsprekende leden uit de kleine burgerij, die deelnamen aan toneelwedstrijden of zogenaamde landjuwelen. Als schepen van Nederlandse Cultuur verheugt het mij dan ook dat ’t Mariacranske met haar rijke geschiedenis van nu af aan deel uitmaakt van ons Vlaams cultureel verenigingsleven.

 

Ik hoop dat ’t Mariacranske de Ganshorenaars goesting zal geven om bij tijd en wijle eens op de planken te staan. Misschien een mogelijkheid voor de voormalige spelers van Hoop Op Oogst om nog eens het beste van zichzelf te geven!

 

Beste mensen,

Ik rond af. Op deze feestelijke gebeurtenis het woord te hebben mogen voeren, was voor mij een voorrecht.

 

Laten wij er vanavond en de komende dagen nog een mooi feest van maken, een spetterend volksfeest. 11 juli is immers ónze feestdag, de feestdag van ons allemaal.

 

Mij rest nu enkel nog de aangename taak u uit te nodigen op de receptie die u wordt aangeboden door het gemeentebestuur. Laat de kurken knallen en de glazen aanrukken!

 

Ik richt graag nog een woord van dank aan het personeel dat zich op schitterende wijze heeft ingezet om deze viering mogelijk te maken.

 

Ik dank u voor uw aandacht en wens u nog een prettige verderzetting.

 

René Coppens

Schepen van Nederlandse Cultuur