Nieuws

Hoe ver staat het e-government in de gemeenten?




Op 5 maart 2009 verscheen de ordonnantie m.b.t. de wijziging van de Nieuwe Gemeentewet in het Staatsblad. Om de uitvoering van een aantal van die wijzigingen te garanderen moeten er door de Brusselse Regering uitvoeringsbesluiten genomen worden.


Ik zou u onder meer willen herinneren aan artikel 25 waarin volgende alinea werd toegevoegd “de gemeentelijke ontwikkelingsplannen en de gemeentelijke bestemmingsplannen worden door de gemeente op haar website gepubliceerd. De bepaling treedt in werking op een door de Regering te bepalen datum”. Deze bepaling heeft als doel meer transparantie te brengen in de ruimtelijke ordening van de gemeenten en ervoor te zorgen dat burgers zich niet telkens moeten verplaatsen naar de stedenbouwkundige diensten om informatie te bekomen. Ook in het Iris 2 plan wordt gesproken over de noodzaak van meer e-government om de nodeloze verplaatsingen van burgers te vermijden. Wanneer neemt de Regering de beslissing om deze bepaling te laten ingaan? Waarom is deze beslissing nog niet genomen?


In hetzelfde artikel werd ook opgenomen dat de jaarlijkse begroting van de gemeenten op de website moet verschijnen na goedkeuring. Op deze manier krijgen burgers inzicht in wat er met hun belastinggeld gebeurt, wat niet meer dan evident is in een democratie. Ook hier moet de regering nog een datum bepalen waarop de bepaling ingaat. Graag verneem ik welke deze datum zal zijn. Waarom is deze beslissing nog niet genomen?


In dezelfde logica vermeldt artikel 30 dat het organigram van het personeel van de gemeente via de website moet publiek gemaakt worden. Dit heeft als voordeel dat burgers beter de organisatiestructuur van de gemeente begrijpen. Toch is er op nog geen enkele gemeentelijke website een personeelorganigram te vinden en is deze bepaling reeds van kracht. Wat zal u ondernemen om de gemeenten te wijzen op hun plicht ter zake?


In dezelfde ordonnantie wordt de verplichting ingevoerd voor de gemeenten om hun verslagen van wat er op de gemeenteraad wordt gezegd te publiceren op de website. Ook dat gebeurt nauwelijks. Volgende gemeenten zijn nog niet in regel: Sint-Agatha-Berchem, Etterbeek, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Lambrechts-Woluwe. Wat heeft u ondernomen om de gemeenten hierop te wijzen?


Mijnheer de Minister-president, onze burgers hebben nood aan meer e-government om verplaatsingen te vermijden en aan een transparante overheid die hen informeert. Hopelijk hoeven de burgers niet te lang te wachten want het publiceren van informatie op een website hoeft toch geen maanden of jaren te duren.


Els Ampe

Volksvertegenwoordiger