Nieuws

Gezocht: juist evenwicht tussen horeca- en woonfunctie op Sint-Goriksplein




Interpellatie van mevrouw Els Ampe aan het college van burgemeester en schepenen van de Stad Brussel betreffende de overlast in de Sint-Gorikswijk.


Afgelopen maand organiseerde het Bewonerscomité van de Sint-Gorikswijk een actie in het kader van de overlast die ze ondervinden in hun wijk. Na verschillende ontmoetingen met de burgemeester, enkele Brusselse schepenen, het BIM en diensten van het departement Stedenbouw besloten ze om een dossier samen te stellen waarin ze de verschillende problemen aankaarten.

De bewoners erkennen de inspanningen die de laatste tien jaar geleverd werden om de Sint-Gorikswijk terug woon- en leefbaar te maken. De bewoners merken ook terecht op dat ze bewust kozen voor een leven in het hart van de stad, met alle voor- en nadelen van dien. Toch stellen ze vast dat leven en wonen in de, ondertussen zeer hippe en befaamde, Sint-Gorikswijk steeds moeilijker wordt. De wijk is uitgegroeid tot een trendy uitgaanswijk die mensen van binnen en buiten Brussel aantrekt. De laatste jaren kwamen er volgens het bewonerscomité te veel cafés, discotheken en clubs bij, waardoor de wijk verzadigd raakte en de overlast voor de buurtbewoners toenam.


De bewoners vragen specifieke aandacht voor de volgende problemen.


Een eerste probleem is de reconversie van een gelijkvloers tot horecazaak, ondanks negatieve adviezen van de overlegcommissie. De aanwezige horecazaken gedragen zich al te vaak als discotheken terwijl het eigenlijk op papier cafés zijn, die niet geïsoleerd zijn volgens de normen van een danstent.  Meermaals per week zijn er in bepaalde cafés dj-sets die tot het ochtendgloren duren en geluidsoverlast veroorzaken voor de buren wegens het gebrek aan isolatie.


Ten tweede wijzen ze op het ontbreken van veiligheidsvoorschriften in en langs de horecazaken. Niet elke horecazaak respecteert de normen van de brandweer, waardoor ze binnenin zeer brandonveilig zijn. Te vaak bevinden er zich te veel mensen in de ruimten en ontbreken veilige vluchtwegen. Ook buiten bemoeilijken wild geparkeerde voertuigen de doorgang voor ambulances of brandweerwagens.


Ten derde verliest een deel van de bezoekers van het Sint-Goriksplein uit het oog dat er ook mensen op het plein wonen.  Vechtpartijen, vuilnis, geluidsoverlast, veel lawaai op de terrassen die tot in de vroege uurtjes vol zitten, zijn schering en inslag. De buurtbewoners vragen om meer controle vanwege stadswachten en politiemensen. Dankzij hun tussenkomst zou het wildparkeren, het vandalisme, het nachtlawaai in en rond de cafés,… terug gedrongen kunnen worden.


De buurtbewoners ervaren dat de wijkontwikkeling er op achter gaat en de wijk onaantrekkelijk wordt om te wonen. Ze hekelen het gebrek aan een politieke en doordachte visie van de stad, waarbij de ontwikkeling van economische activiteiten hand in hand kan gaan met wonen in een drukke buurt.


Graag had ik het college van burgemeester en schepenen gevraagd wat hun reactie is op de actie van het bewonerscomité? Hoeveel stadswachten zet de Stad nu al in de Sint-Gorikswijk in? Hoeveel incidenten in de Sint-Gorikswijk werden er door de stadswachten gerapporteerd in 2008, 2009, 2010? Hoeveel incidenten in de Sint-Gorikswijk werden er door de politie gerapporteerd in 2008, 2009, 2010? Heeft de stad een overleg gepland met de buurtbewoners, de betrokken lokale handelaars en de veiligheidsdiensten?


Els Ampe

Gemeenteraadslid van de Stad Brussel