Nieuws

Beursgebouw wordt Museum voor Hedendaagse Kunst




    “We plannen een Museum van Hedendaagse Kunst in het Beursgebouw.” Dat zei burgemeester Thielemans gisteren op de Brusselse gemeenteraad. Daarmee komt eindelijk duidelijkheid over de bestemming van het Beursgebouw. Hoewel een hedendaags museum welkom is, betreurt oppositieraadslid Els Ampe dat de Stad de burger niet betrekt via een ideeënwedstrijd . “Er waren tal van leuke en haalbare projecten. Een ideeënwedstrijd had de betrokkenheid van de burger en het democratisch gehalte van de beslissing aanzienlijk verhoogd.” Ook de manier waarop de Stad omgaat met haar huurder Euronext doet de wenkbrauwen fronsen.

    Stad Brussel is eigenaar van het Beursgebouw, maar verhuurt aan Euronext. Sinds de beursactiviteiten digitaal werden, worden grote delen van het Beursgebouw niet meer gebruikt. Euronext huurt 1/5de  van het gebouw en ging zelf op zoek naar een bijkomende bestemming. Ze sloot Euronext een akkoord af met Vlerick Management School. In de wandelgangen was echter te horen dat de Stad Brussel aan een museum dacht.

    Om duidelijkheid te krijgen vroeg gemeenteraadslid Els Ampe (Open Vld) meermaals naar de echte intenties van het stadsbestuur. De burgemeester antwoordde op 4 april dat hij een museum wou in het Beursgebouw en geen school  noch  onderwijsactiviteiten. Over welk museum het zou gaan was toen nog niet duidelijk. Dat er voor Vlerick geen plaats is in het Beursgebouw, kwamen Euronext en Vlerick pas vorige week te weten. Ondanks de concrete plannen die ze hadden en waarvoor ze reeds een goedkeuring kregen van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML).

    “De manier waarop de Stad Brussel omgaat met haar huurder doet veel vragen rijzen” besluit Els Ampe. “De Stad denkt al langer aan een museum, maar liet na Euronext op de hoogte te brengen van dat plan. Daardoor werden nodeloze kosten gemaakt bij architecten. Er werden naar het schijnt al 80000 euro kosten gemaakt.” De Stad Brussel bevestigde zo haar reputatie als onbetrouwbare huisvader.

    Op aandringen van gemeenteraadslid Els Ampe (Open Vld) speelde de burgemeester gisteren eindelijk open kaart. Het Beursgebouw zal in de toekomst dienen als Museum voor Hedendaagse Kunst. Euronext zou wel in het gebouw blijven.

    Gemeenteraadslid Els Ampe is het idee van een museum voor hedendaagse kunst zeker genegen, maar betreurt ten sterkste de manier waarop de Stad de heroriëntering van het Beursgebouw heeft aangepakt.