Nieuws

Maaltijden Brusselse scholen ondermaats




Nauwelijks warme maaltijden in Brusselse scholen

"De smaak deugt niet en daarom eten wij niet meer op school. Zelfs al is dat onpraktisch voor onze ouders die nu 's avonds na het werk warm eten bereiden", zeiden enkele leerlingen tegen gemeenteraadslid Els Ampe (Open Vld).

Daarop deed Ampe een bevraging bij de scholen van de Stad Brussel over de kwaliteit van de aangeboden warme maaltijden.

De vzw Brusselse Keukens levert warme maaltijden aan alle scholen die door de Stad Brussel worden ingericht.

Uit de bevraging bleek dat er nauwelijks nog leerlingen zijn die warm eten. Bij de leraars is de situatie nog sprekender.

Van alle leerkrachten die in de Nederlandstalige scholen van de stad Brussel lesgeven, eet nog welgeteld 1 leerkracht warm.

De voorbije jaren ging de afname van het aantal warme maaltijden continu achteruit.

"Het stoort me dat de Brusselse Keukens gewoon verder doen alsof er niets aan de hand is. Ze maken eten op automatische piloot zonder zich af te vragen of degene die het moeten eten er wel pap van lusten. Vooral over de kleuters ben ik ongerust. Als het niet lekker is, eten ze immers niet en dat is zeker niet gezond", zegt gemeenteraadslid Els Ampe.

Els Ampe stelt voor dat er een panel komt van leraars en leerlingen die de smaak van de maaltijden in de gaten houden, een soort smaakjury zeg maar.

Vanavond interpelleert ze het Brussels Stadsbestuur op de gemeenteraad om 16u in het Stadhuis van Brussel.

--

Klik hier voor de reportage op tv-brussel

--

Hieronder het artikel in De Standaard

Leerlingen en leerkrachten van de Brusselse basisscholen eten amper nog warme maaltijden over de middag. Reden? De erbarmelijke kwaliteit.

Leerkrachten van de Brusselse basisscholen weigeren over de middag warm te eten. Ook de leerlingen haken massaal af. Schuldige? De cateringservice van de stad, die de maaltijden serveert.

Dat blijkt uit een bevraging van Brussels parlementslid Els Ampe (Open VLD). Ze belde alle scholen op nadat haar dochter had verteld dat niemand van haar klasgenootjes nog warm eet over de middag. De liberale kaart de kwestie vandaag aan in de gemeenteraad.

Cateraar van dienst is de Brusselse Keuken, een publieke dienst van de stad. De vzw, gevestigd in Haren, levert ook aan ziekenhuizen, bejaardenhomes en de Brusselse politie. Het motto van de vereniging luidt: 'Als je het zelf niet lust, geef het dan niet aan de kinderen'.

Wel, de schoolgaande jeugd lust er duidelijk geen pap van. 'Het eten is echt slecht', getuigt een leerling van het vijfde middelbaar. 'Zelfs de patatten deugen niet. Terwijl een aardappel koken niet bepaald moeilijk is. Gelukkig smaakt de lasagne nog.' Nochtans is het niet altijd zo geweest. 'Vroeger aten veel van mijn vrienden warm', vertelt de leerling. 'Toen kookte de schoonmaakster van de school nog. Maar die is helaas vervangen. Nu moet ik 'savonds warm eten, en mijn moeder heeft al zoveel werk.'

Opvallend: ook de leerkrachten, die een belangrijke voorbeeldfunctie hebben, moeten niets weten van de warme middagmaaltijden. 'Het gebruik van warme maaltijden onder het lerarenkorps is de laatste jaren inderdaad sterk gedaald', bevestigt een directeur van een Brusselse school. 'Dat komt door de dalende kwaliteit. De smakeloze maaltijden, geleverd in schreeuwlelijke bidons, worden veel te vroeg geleverd. Waardoor alles nog voor etenstijd al koud is. Zonde.'

Maar volgens de directeur is die daling niet volledig op conto van de Brusselse Keuken te schrijven. Ook het eetgedrag onder de leerlingen is fel veranderd. 'De jeugd is kieskeuriger dan vroeger', stelt hij vast. 'Komt daar bij dat er verschillende culturen rondlopen op de speelplaats. Een groepskeuken is per definitie eenheidsworst en dan is het moeilijk iedereen tevreden te stellen. Daarom beslissen veel ouders om 'savonds zelf te koken, volgens hun eigen keukengeheimen en tradities.'

Klik hier voor het artikel in De Standaard