Nieuws

N-VA voert anti-Brusselpolitiek ten koste van nationaal stadion




“De maskers vallen af”

N-VA voert anti-Brusselpolitiek ten koste van nationaal stadion

De rechtszekerheid die door de N-VA fel verdedigd wordt, is blijkbaar van geen tel als het om een nieuw nationaal stadion gaat. Vlaams minister Ben Weyts spreekt zichzelf op belangrijke punten tegen en wringt zich in bochten om een emblematisch nationaal stadion te torpederen vanuit een communautaire, anti-Brusselse reflex. “De N-VA uit zich zo opnieuw als “anti-Brusselse partij”, met Ben Weyts en Brussels parlementslid Johan Van den Driessche op kop”, aldus Brussels Open Vld-parlementslid Stefan Cornelis.

 Sabotage

Minister Weyts zei tot eergisteren dat hij pas over de verkoop van enkele Vlaamse lapjes grond zou beslissen ‘na’ een beslissing over een bouwvergunning. Dat is gisteren blijkbaar veranderd, nu blijkt dat de bouwvergunning er mogelijk toch zou komen nu de soap over de ‘buurtweg’ stilaan ten einde loopt. Weyts beweert nu zelfs dat het in beroep gaan tegen de negatieve beslissing door de gemeente Grimbergen niet meer hoeft. “Het wordt steeds moeilijker om de echte positie van de N-VA in dit dossier verborgen te houden: de sabotage van een emblematisch dossier dat een boost kan geven aan het Belgisch voetbal, de Vlaamse stadionbouw en de internationale uitstraling van het land, Brussel en de metropolitane regio”, benadrukt Stefan Cornelis.

Vooringenomen

Daarenboven heeft minister Weyts altijd verklaard dat hij – om elke schijn van vooringenomenheid te vermijden – zijn administratie zou volgen met betrekking tot de verkoop van de stukjes grond. Ook die belofte lapt de minister nu aan zijn laars. De schijn van vooringenomenheid is nu niet langer een schijn, maar realiteit. De maskers zijn sinds gisteren afgevallen. Alle argumenten die N-VA gebruikt om andere grote projecten met hand en tand te verdedigen, gaan nu op de schop om het Eurostadion te torpederen. Dat de minister hiervoor positie moet innemen in een lopende procedure en zo de rechtszekerheid ondergraaft, is blijkbaar geen beletsel.

Als klap op de vuurpijl verwijt de N-VA nu de dragers van het project dat het Eurostadion mogelijk niet op tijd klaar geraakt en het EK niet gehaald wordt. “Dat net diegenen die stokken in de wielen steken nu het verwijt geven dat het niet vooruitgaat, is ongelooflijk”, zegt Cornelis verbaasd.

Hij wijst er ook op dat de onafhankelijke studie op vraag van Ghelamco uitwijst dat het plan B van de N-VA, een renovatie van het Koning Boudewijnstadion, de belastingbetaler 300 tot 400 miljoen euro zou kosten, zonder overstapparking. In dat geval kan de grindbak van parking C er nog eens 50 jaar als spookparking bijliggen, met als belangrijkste argument dat er een ongebruikte buurtweg onder loopt.

Het is overigens nog interessant om op te merken dat als België er niet in zou slagen om op tijd klaar te raken met de bouw van een stadion voor het EK, het in een rijtje zou komen te staan met Colombia, Libië en Marokko. Colombia had aanvankelijk het WK in 1986 toegewezen gekregen, maar door het toenemend drugsgeweld in het land moest het daarvan afzien, waarna Mexico insprong. Libië zou in 2013 de Afrika Cup organiseren. Zou, want het land werd geconfronteerd met de gevolgen van de Arabische Lente. Marokko ten slotte werd in 2015 de organisatie van de Coupe d'Afrique uit handen genomen omdat het te veel klaagde over de mogelijke verspreiding van de ebola-epidemie en vroeg om het tornooi uit te stellen. De organisatie van het evenement werd dan maar verplaatst naar Equatoriaal-Guinea.

“Drugsgeweld, revoluties, ebola en... een al 50 jaar ongebruikte buurtweg zijn dus de mogelijke redenen om als gastland niet in te kunnen staan voor de organisatie van een internationaal voetbaltornooi…”, besluit Stefan Cornelis.