Nieuws

'Een Rutteke doen' - Khadija Zamouri vraagt aan werkende Brusselaars om deeltijds les te geven.




BRUSSEL - Een carrière switch blijft een ingrijpende stap om het lerarentekort op te vangen. Je wordt niet zomaar leraar van de ene dag op de andere. Khadija Zamouri ziet ook mogelijkheden in een soft versie, een zogenaamd Rutteke doen. “De Nederlandse minister-president Marc Rutte geeft al jaren elke week één voormiddag les aan tieners in een school in Den Haag. Als historicus geeft hij maatschappijleer”, vertelt Khadija. “Heel wat zelfstandigen of bedienden die tijd kunnen en mogen vrijmaken van hun werkgever zouden een voormiddag kunnen lesgeven”.

 

Minister Sven Gatz, bevoegd collegelid voor Nederlandstalig onderwijs in Brussel, nam alvast de suggestie mee in zijn stappenplan dat hij vanuit Brussel (VGC) en in samenwerking met de Vlaamse Gemeenschap uitwerkt. Er wordt reeds werk gemaakt om de zogenaamde zij-instroom, vanuit het bedrijfsleven naar het onderwijs, te vergemakkelijken en te promoten. Zo is het mogelijk om anciënniteit van buiten het onderwijs financieel te valoriseren bij een overstap naar het onderwijs. Er wordt ook al beroep gedaan op vrijwilligers en gepensioneerden. Er wordt ook aan de fiscale en arbeidsrechtelijke drempels gewerkt. “De zijstroom van deeltijdse leraren via een lerarenpool is zeker een bijkomende piste” aldus Gatz.

 

Een Rutteke-doen

Khadija Zamouri denkt inderdaad aan een lerarenpool op Brussels niveau zodat scholen dit niet één op één met elke kandidaat deeltijds lesgever moeten regelen. De pool staat dan ook garant staat voor de kwaliteit, vaardigheden en begeleiding van de lesgevers. Boekhouders, advocaten, HR-medewerkers, marketeers, dokters, verplegers, elektriciens, journalisten … of ministers, allemaal zijn het potentiële leraars. “Zoals steeds is een idee op papier niet hetzelfde als een idee in de praktijk. Ik ben zelf leraar en de liefde en het respect voor het onderwijs is oneindig groot in onze Open Vld-fractie. Daarom pols ik bij de bevoegde minister naar wat mogelijk. Het kan een deel van de oplossing zijn”, meent Khadija.