Nieuws

Grote vraag naar neutrale afscheidsruimte in Zuidoost-Brussel




Vandaag zijn de meeste Brusselaars met een niet-kerkelijke overtuiging immers aangewezen op de crematoria van Ukkel of Vilvoorde om een ‘neutrale’ uitvaart te kunnen krijgen. Volgens gemeenteraadsleden Philippe Geelhand (Sint-Lambrechts-Woluwe) en Carla Dejonghe (Sint-Pieters-Woluwe) zitten de beide crematoria steeds voller en zijn ze vaak onvoldoende groot om veel mensen te ontvangen. “De bouw van een nieuw crematorium in Evere dat klaar zou moeten zijn tegen 2017, zal een beetje druk van de ketel halen,” zegt Geelhand, “Maar ze biedt geen oplossing voor mensen die niet gecremeerd willen worden. Bovendien zorgen de overvolle agenda’s van de crematoria vaak voor ‘bandwerk’. De nabestaanden krijgen vaak te weinig tijd en ruimte om op gepaste wijze afscheid van de overledene te nemen. Dat is nochtans erg belangrijk in het rouwproces” 

Een ander probleem is dat de crematoria vaak gewoonweg te ver liggen voor de nabestaanden. “Veel nabestaanden zijn al wat ouder en minder mobiel. Het afleggen van afstanden wordt dan een drempel voor heel wat senioren. Bovendien willen de nabestaanden ook in hun eigen leefomgeving op een gepaste manier afscheid kunnen nemen van de overledene,” zegt Carla Dejonghe.

Gewestelijke tussenkomst

De inrichting van een neutrale afscheidsruimte hoeft geen onoverkomelijk financieel plaatje te betekenen voor de Woluwes. Sinds 2009 kan het Brussels Gewest immers geld geven aan de gemeentes om zo’n neutrale afscheidsruimte in te richten. Tot nog toe heeft echter geen enkele gemeente van die mogelijkheid gebruik gemaakt. Ook de beide Woluwes niet. Tijd om daar verandering in te brengen, volgens Dejonghe en Geelhand. 

Daarom hebben ze in hun respectievelijke gemeenteraad het item aangekaart. Concreet vragen ze dat de gemeente op zoek gaat naar een zaal of gebouw dat eventueel geconverteerd kan worden tot neutrale afscheidsruimte. Die ruimte hoeft niet enkel daartoe te dienen, maar moet dan wel beschikbaar zijn in functie van de vraag. Belangrijk is uiteraard wel dat de plek goed bereikbaar is en dat de uitvaarten er in een serene sfeer plaats kunnen vinden. 

“We moeten misschien vooral kijken naar hoe de twee gemeentes dit samen kunnen aanpakken. Het is volgens ons niet per se nodig dat zowel Sint-Pieters- als Sint-Lambrechts-Woluwe elk hun eigen aparte neutrale afscheidsruimte in zouden richten, maar één voor de beide gemeentes zou wat ons betreft al een grote stap vooruit betekenen,” aldus nog Geelhand.