Nieuws

Attesten bevolking gratis te verkrijgen via federale overheid




Interpellatie van mevrouw Els Ampe aan het college van Burgemeester en Schepenen van de Stad Brussel met betrekking tot de kostprijs van attesten van de dienst bevolking.


De aanvraag van bijvoorbeeld een attest van gezinssamenstelling bij Brussel Stad kost de inwoner

€ 3,75. Toch wel een fors bedrag en mijn inziens een verdoken belasting.


Dit attest is veelal noodzakelijk bij een aanvraag van sociale voordelen. Ook is dit soms het geval voor werkdoeleinden. Mij lijkt het dan niet correct om net die mensen met een extra taks op te zadelen. Het imago dat Stad Brussel hiermee aan zijn inwoners geeft, is niet bepaald positief. Bovendien draagt de burger reeds voldoende bij via de gemeentetaks die wordt geheven via zijn aangifte van personenbelasting.


Waarom kan onze hoofdstad hier niet het voorbeeld volgen van de grote centrumsteden zoals Antwerpen, Gent of Brugge alwaar het attest kosteloos wordt afgeleverd?


Uit een telefonische rondvraag bij de overige 18 Brusselse gemeenten blijkt tevens dat de overgrote meerderheid van hen (12: Anderlecht, Elsene, Etterbeek, Evere, Ganshoren, Jette, Oudergem, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Lambrechts-Woluwe, Schaarbeek en Watermaal-Bosvoorde) dit attest gratis aflevert voor het bekomen van sociale voordelen of werkdoeleinden. Twee gemeenten (Koekelberg en Sint-Agatha-Berchem) geven het gratis voor sociale doeleinden. De overige 4 gemeenten (Sint-Gillis, Sint-Pieters-Woluwe, Ukkel en Vorst) zijn in het zelfde bedje ziek als Brussel Stad en vragen de burger in alle gevallen een taks.


Bovendien wil ik tevens nog een inconsistentie met het elektronisch aanvraagplatform Irisbox aankaarten. Bij de aanvraag van dit attest moet men de reden opgeven. Als daar werkdoeleinden geselecteerd wordt, dan wordt de prijs € 0 waarna uiteraard ook geen vraag tot betaling komt. Echter, de burger krijgt dan steeds een mail met “weigering van aanvraag” en de melding dat bij Brussel Stad “alle certificaten betalend zijn”. Voor de volledigheid: ook de volgende redenen geven volgens Irisbox recht op een gratis attest: juridische bijstand, kieszaken, kinderbijslag, mindervalidenbijdrage, naturalisatie (kamer), OCMW, pensioenen en stempeldienst.


Daarom zou ik u het volgende willen vragen:

-    Zijn alle attesten bij Stad Brussel betalend (zoals uw dienst bevolking tot tweemaal toe per mail en per telefoon liet weten)?

-    Voor het attest van gezinssamenstelling, hoe kwam u tot een kostprijs van € 3,75 en hoe kan u dat verantwoorden ten opzichte van de inwoners?

-    Is het niet mogelijk om deze verdoken belasting af te schaffen?

-    Heeft u een verklaring voor het prijsverschil met Irisbox? Waarom is het daar in bepaalde gevallen wel gratis (waarna weliswaar een mail van uw administratieve diensten volgt met de melding dat dit alsnog betalend is)?



Els Ampe

Gemeenteraadslid


Els Ampe: "Verwonderlijk is dat de gemeentelijke administratie geld vraagt voor een dienst die de federale overheid gratis aanbiedt. Zou het niet eerlijker zijn moest de gemeentelijke administratie de burger hier op wijzen?