Nieuws

Els Ampe toont de mooiste vuilste plekjes




Els Ampe toont schepen mooiste vuile plekjes van Brussel Brussel blijft gebukt onder een netheidsprobleem. Klein en groot afval wordt dagelijks schaamteloos op straat gedumpt tot wanhoop van buurtbewoners, die wél in een propere buurt willen wonen. Brusselaar Tom Pintens had er genoeg van en vroeg de Brusselse politici in een open brief om actie. Tegelijkertijd lanceerde hij de Facebookgroep ‘Open letter to all Brussels Politicians: Clean up our city!’, waarop Brusselaars foto’s van sluikstort in hun buurt kunnen plaatsen. Brussels gemeenteraadslid Els Ampe (Open Vld) had een gesprek met initiatiefnemer Tom Pintens. ‘De actievoerders kunnen rekenen op mijn steun’, zegt Els Ampe, die met de regelmaat van de klok het gebrek aan openbare reinheid aankaart in de Brusselse gemeenteraad. Hoewel de bevoegde schepen al meerdere initiatieven ter bevordering van de openbare reinheid nam, blijven zichtbare resultaten uit. Na een kuisbeurt blijven de straten immers nooit lang proper. ‘Op deze manier kan het niet verder’ reageert Ampe. ‘Brussel verdient beter. Het is pijnlijk duidelijk dat sensibiliseren en kuisen niet voldoende zijn. De Stad moet nog meer acties plannen om de vervuilers op te sporen en repressief op te treden.’ Op de gemeenteraad van 16 mei 2011 wil Els Ampe het stadsbestuur met de neus op de - vuile - feiten drukken. Ze trakteert de schepen niet enkel op een vraag, maar ook op een fotocollage met de ‘mooiste vuile plekjes’ van Brussel.


Actualiteitsvraag van mevrouw Els Ampe aan mevrouw Karine Lalieux, Schepen van de stad Brussel, betreffende de burgeractie ‘Open letter to all BP's (Brussels Politicians): Clean up our city!’.


Reeds in het verleden wees ik de burgemeester en het College op de vuilnisproblematiek van onze stad. Het is verbijsterend hoe sommige plaatsen in Brussel erbij liggen. Je zou soms denken dat je in Napels vertoeft... neen, niet door het mooie weer van de afgelopen weken, maar door de stank van urine en afval, groot en klein, dat zich opstapelt. Een groot aantal Brusselaars is na ettelijke jaren de situatie grondig beu. Om niet te zeggen kotsmisselijk.


Enkelen onder hen konden niet langer lijdzaam toekijken, zijn dan ook overgegaan tot actie en hebben de facebookgroep ‘Open letter to all BP’s: Clean up our city!’ opgericht. Iedereen kan op deze pagina foto’s plaatsen van vuilnishopen die hij of zij tegenkomt in de stad. De beelden liegen er niet om. Klein en groot afval wordt eenvoudigweg op straat gedumpt. Alles lijkt mogelijk. Deze burgeractie trok de aandacht van de media en kreeg afgelopen weken terecht aandacht in zowel lokale als nationale media. Wat het imago van de hoofdstad betreft, wederom een opdoffer. De stad was al onveilig, lijdt aan een verkeersinfract en dan nu Napels-bis.


Op deze manier kan het niet verder in onze stad. Brussel mag niet langer fungeren als openbaar stort. Zowel het stadsbestuur als de Brusselaars moeten hiervoor inspanningen leveren. Deze situatie vraagt om onmiddellijke en doortastende actie. Geef de Brusselaars waar ze recht op hebben. Een nette en aangename stad om in te leven.


- Ondanks het feit dat er inspanningen worden gedaan en er zowel preventief als repressief wordt opgetreden, blijkt het gevoerde beleid duidelijk onvoldoende. Zal u de repressie opvoeren?


- Heeft u reeds rond de tafel gezeten met alle betrokken partijen teneinde een efficiëntere aanpak te bekomen en derhalve de noden van de bevolking te lenigen? Kortom, wat is uw actieplan?