Nieuws

Twee versies gemeentelijk infoblad: verspilling van belastingsgeld




Open Vld-gemeenteraadslid Philippe Geelhand benadrukt dat de beslissing van het gemeentebestuur om het gemeentelijk infoblad voortaan op te splitsen onwettig is. “In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moet elke mededeling of communicatie naar de bevolking toe in de twee officiële talen van het gewest gebeuren.” Volgens Geelhand zijn de twee versies van het gemeenteblad opnieuw een voorbeeld van de manier waarop de communautaire politiek van het gemeentebestuur ervoor zorgt dat er onoordeelkundig omgegaan wordt met het geld van de Woluwese belastingbetaler. “Je moet er rekening mee houden dat voor de aanmaak van twee versies, twee maal lay-outkosten moeten betaald worden, dat er twee keer gedrukt moet worden, maar ook en vooral dat de verzending naar de Nederlandstaligen meer kost. De Franstalige versie wordt immers in alle bussen bedeeld, maar de Nederlandstalige versie gaat per post op adres en kost dus aardig wat geld aan verzendingskosten.”

 “Het is toch onvoorstelbaar dat we aan zulke dingen geld kwijtspelen,” zegt Geelhand. “De gemeente moet schrapen om haar budget rond te krijgen. Ze stelt de goedkeuring van de begroting zelfs twee maand uit omdat ze er niet in slagen die rond te krijgen, maar dan gaan ze wel dergelijke ‘zotte’ kosten doen. Ik verwacht toch dat ons gemeentebestuur ernstiger met het geld van de belastingbetaler omgaat.”

Voor het gemeenteraadslid is het duidelijk dat het gemeenteblad in de huidige twee versies niet verder kan blijven bestaan. Hij stelt voor om terug naar één blad te gaan, maar één waar ditmaal het Nederlands en het Frans broederlijk en gelijkwaardig naast elkaar staan. “Niet zoals in de vorige versie dus,” zegt Geelhand. “We moeten ook naar een gemeentelijk blad waarin zowel activiteiten uit het Franstalig socio-cultureel aanbod als uit het Nederlandstalig aanbod samen aan bod komen. Dat is immers logisch in het Brussel van vandaag. Dit kan blijkbaar wel in buurgemeente Schaarbeek. Dat gemeenteblad kan gerust als voorbeeld dienen voor het onze,” aldus nog Geelhand. Hij zegt ook de nodige stappen te zullen zetten om dit te realiseren.