Nieuws

Nood aan meer openbare vuilnisbakken voor afvalsortering




Schriftelijke vraag aan de heer  Emir Kir, staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, bevoegd voor Openbare Netheid met betrekking tot de plaatsing van openbare vuilnisbakken voor afvalsortering.
Ongeveer 1,5jaar geleden heb ik zelf, samen met 8 andere collega-parlementariërs het voorstel van resolutie betreffende de plaatsing van openbare vuilnisbakken voor afvalsortering in het Brussels Gewest ondertekend. In dit initiatief, dat uitging van mevrouw Béatrice Fraiteur, werden een aantal verzoeken gehuldigd aan de regering die een openbaar sorteringsysteem mogelijk zou moeten maken.

Het ‘thuis’ sorteren van huishoudelijk afval is ondertussen reeds twee jaar verplicht voor alle Brusselaars. De burgers raken eindelijk gesensibiliseerd. Men begint in Brussel gewoon te worden aan de gedachte dat men afval dient voor te sorteren. Een gedachte waar bv de Vlamingen al langer mee vertrouwd zijn.  Zij behoren dan ook tot de top van het Europese peloton  op vlak van afvalsortering. Ik hoop van harte dat wij alsnog aansluiting kunnen vinden bij de kop van het peloton.

Evenwel slagen onze overheden er slechts moeizaam in om hun burgers de kans te geven om ook op de openbare plaatsen te sorteren.

In Vlaanderen staan ze weliswaar wat verder dan in Brussel. Dat neemt niet weg dat er ook een aantal Brusselse gemeenten de afgelopen jaar op eigen initiatief, na toelating van het Gewest, met een aantal proefprojecten gestart zijn. Ik heb ook zelf opgemerkt dat er in een aantal metrostations reeds de mogelijkheid voorzien wordt  om te sorteren.

Ook als we even over de grenzen heen kijken zien we verschillende voorbeelden die  aantonen dat mensen bereid zijn om hun afval  op openbare plaatsen te sorteren als ze daar de kans toe krijgen.

Daarom had ik volgende vragen:

Hoe ver staat het met de plaatsing van voorsorteer vuilnisbakken?

Hoeveel zijn er reeds geplaatst en in welke gemeenten?

In welke metrostations staan er reeds voorsorteer-vuilnisbakken? Van wie gaat dit uit? Is dit een initiatief van de MIVB zelf?
Gaat het hier over een proefproject? Zo ja, bestaan er hier al cijfers over?

Hebt u ook al cijfers over de proefprojecten van bv Etterbeek? Zo ja, kan u ons deze evaluatie rapporten bezorgen? Zo neen, wanneer verwacht u die?

Wanneer denkt u alle ‘reguliere’ vuilnisbakken vervangen worden door de nieuwe voorsorteer vuilnisbakken?

Els Ampe
Fractievoorzitter Open vld-fractie Brussels Parlement