Nieuws

“Paspartoe moet eenvoudiger, aantrekkelijker en cultureler”




In 2014 werden de cultuurwaardebonnen definitief vervangen door de Paspartoe. Uit de eerste tussentijdse evaluatie blijkt echter dat de nieuwe vrijetijdspas voor veel Brusselaars nodeloos ingewikkeld is en weinig voordelen biedt. Brussels volksvertegenwoordiger René Coppens roept het bevoegde collegelid dan ook op om de Paspartoe te vereenvoudigen en beter bekend te maken bij het grote publiek.

 

De Brusselse Open Vld is altijd al een koele minnaar geweest van het afschaffen van de populaire cultuurwaardebonnen. Ze waren immers erg eenvoudig in gebruik en kenden een groot succes. In plaats daarvan kwam in 2014 de Paspartoe. Deze nieuwe vrijetijdspas werd in het leven geroepen om meer kansarme Brusselaars te laten participeren aan cultuur, jeugdwerking en sportactiviteiten.

 “Dat kwetsbare groepen een duwtje in de rug krijgen, kunnen we uiteraard alleen maar toejuichen”, zegt René Coppens. “Toch stellen we vast dat de Paspartoe nog met enkele hardnekkige tekortkomingen te kampen heeft.”

 

Heimwee naar de cultuurwaardebonnen

De eerste klachten over de Paspartoe lieten niet lang op zich wachten. Anders dan bij de cultuurwaardebonnen wordt de nieuwe vrijetijdspas maar zelden gebruikt voor culturele activiteiten. Onze cultuurhuizen zien zo een belangrijk deel van hun inkomsten in rook opgaan.

“Daarnaast is de Paspartoe ook voor de Brusselaars zelf een streep door de rekening”, aldus Coppens. “Tot voor de invoering van de Paspartoe had elke inwoner jaarlijks recht op drie cultuurwaardebonnen ter waarde van 6,20 euro per stuk. Sinds de introductie van de Paspartoe zijn de gewone Brusselaars verplicht om een pas van 5 euro aan te schaffen waarvoor ze in ruil slechts één cultuurbon van 6 euro ontvangen. Dat betekent voor veel mensen toch een belangrijke achteruitgang. Voornamelijk senioren zijn hier de dupe van.”

 

Complexiteit

“Maar het grootste probleem van de Paspartoe is dat het systeem nodeloos ingewikkeld is”, vindt Coppens. Dat verklaart meteen waarom de Brusselaars er nog niet vertrouwd mee zijn. “Enerzijds zijn de aanvraagprocedures voor de sociaal-culturele verenigingen veel te omslachtig. Anderzijds biedt de Paspartoe een waaier aan formules waarin een kat haar jongen niet meer terugvindt.”

 

Hervorming van de Paspartoe

De eerste tussentijdse evaluatie toont dan ook aan dat de Paspartoe dringend moet worden bijgestuurd. Daarom heeft de Raad van de VGC aan het bevoegde collegelid gevraagd om het systeem van de Paspartoe gebruiksvriendelijker, zichtbaarder en aantrekkelijker te maken.

“Open Vld is voorstander van een efficiënt, vereenvoudigd en laagdrempelig systeem dat doelgericht wordt gecommuniceerd en de cultuurparticipatie verhoogt”, zegt René Coppens. “Verder vinden wij het van belang dat groepen opnieuw meerdere keren per jaar gebruik kunnen maken van een eenvoudige groepspas en niet zoals nu slechts één keer per jaar met maximum 45 personen.” Open Vld zal nauwgezet toezien op de hervorming van de Paspartoe.