Nieuws

Op bezoek bij Hydria: Het passief waterzuiveringsstation aan Zuid




Brussel - Hydria speelt een cruciale rol in de zuivering van afvalwater in Brussel. De organisatie heeft drie hoofdopdrachten: het zuiveren van stedelijk afvalwater, het opvangen en reguleren van afvalwater via collectoren, en het beheersen van regenval en afvloeiing in riolen en waterlopen met behulp van stormbekkens. Hun waterzuiveringsstation is alvast het meest efficiënte van Europa: het administratief gebouw van het station is volledig passief dankzij riothermie. 

 

In Brussel behandelt Hydria afvalwater in twee waterzuiveringsinstallaties. De waterzuiveringsinstallatie Brussel Zuid is verantwoordelijk voor de zuivering van 25% van het afvalwater van de Brusselse agglomeratie, wat overeenkomt met 360.000 inwonersequivalenten. 

 

Het zuiveringsproces begint met het water vanuit de collectoren omhoog te ‘hijsen’ naar het station met behulp van Archimedesschroeven. Eerst wordt het grofste vuil uit het water gezeefd, gevolgd door een filtering van het zand en vet. 

Het water ondergaat verdere behandeling in zes behandelingslijnen, waarbij vervuiling en fijnstof uit het water wordt verwijderd. Het afval dat tijdens het zuiveringsproces wordt gegenereerd, wordt afgevoerd naar verbrandingsovens.

 

In de laatste etappe worden bacteriën aan het water toegevoegd, eerst met zuurstof en vervolgens zonder. Een uniek aspect van het zuiveringsproces van Hydria is het gebruik van membranen. Door buizen met een opening met een diameter van 0,04 micron te gebruiken, wordt het slib van het water gescheiden. Dit proces onderscheidt Hydria van andere waterzuiveringsstations. Het gezuiverde water is niet drinkbaar vanwege mogelijke resten van bepaalde medicijnen. De EU overweegt een richtlijn in te voeren om ook deze medicijnen uit het water te halen. “Dit zou weliswaar aanzienlijke kosten en energie vragen om nieuwe processen toe te moeten voegen, vooral gezien de recente renovatie van het station.”, vertelt Damien De Keyser ons. 

 

Het gezuiverde water wordt teruggeleid naar de Zenne en/of het kanaal. Het water wordt ook gebruikt door het waterzuiveringsstation zelf, voor schoonmaakdoeleinden bijvoorbeeld. Bovendien heeft Hydria een overeenkomst gesloten met Audi, waarbij het gezuiverde water gebruikt zal worden bij een deel van de productieprocessen zoals de verfproductie.

 

Het zuiveringsproces van Hydria biedt ook mogelijkheden voor energieopwekking via biomethanisatie of anaerobe vergisting. Dit natuurlijke proces zet organisch materiaal uit het slib om in energie (biogas) met behulp van bacteriën en de afwezigheid van zuurstof. Het opwekken van energie vindt plaats in afgesloten ruimtes en maakt het mogelijk om de hoeveelheid slib aanzienlijk te verminderen. De opgewekte energie wordt gebruikt voor 20% van de energiebehoefte en voor 100% van de warmtebehoefte van het waterzuiveringsstation. Zo voorkomt het warmtekrachtkoppelingsproces elk jaar de uitstoot van meer dan 1.000 ton CO2 in de atmosfeer, waardoor het bijdraagt aan de bestrijding van klimaatverandering.

 

 

Hydria speelt een essentiële rol in het zuiveren van afvalwater in Brussel, en nog meer in 2027 als zij het RWZI-Noord zal overnemen, en het bevorderen van duurzaamheidspraktijken. Met hun efficiënte waterzuiveringsinstallaties, innovatieve processen en focus op hernieuwbare energie dragen ze bij aan een schonere en milieuvriendelijkere toekomst voor de stad.