Nieuws

Meer ruimte voor Brusselse scholen om lerarentekort te bestrijden




Brussel – 10/2/2023 | Vlaanderen voert een nieuw initiatief in om het lerarentekort te bestrijden. Er wordt experimenteerruimte gelaten aan de scholen: minder strikte regels. Khadija Zamouri bevraagt collegelid Sven Gatz hoe dat zal toegepast worden in de Nederlandstalige scholen van Brussel.

Het collegelid is actief bezig met het lerarentekort. Recent was er nog de verbeterde vergoeding voor zij-instromers, wat hopelijk snel een positief effect zal hebben. Het is evenwel goed dat minister Ben Weyts daar niet stopt en nu ook met dit nieuwe initiatief komt. Scholen krijgen tijdens een proefperiode zowat ‘carte blanche’. Ze mogen daarbij de bestaande regelgeving even vergeten. Verschillende Brusselse scholen hebben daarop ingetekend, zo ook in Sint-Jans-Molenbeek. Onze ketjes gaan er dus mee te maken krijgen.

Verschillende ideeën worden door de scholen gelanceerd, zoals lagere vacaturevereisten (‘geen bekwaamheidsbewijs’ en ‘nog niet afgestudeerd’), een 38-urenweek over vier dagen gespreid enz. Khadija vraagt zich af hoe ver scholen mogen gaan en wat het collegelid verwacht als de meest rendabele opties. Na de evaluatie zal het ook interessant zijn wat er verder mee gedaan wordt. Succesvolle initiatieven bij de ene zijn daarom nog niet succesvol voor een andere, veel factoren spelen daarin een rol. Daarbij denken we aan het unieke karakter van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, maar ook het verschil tussen stad en platteland. Die vrijheid tot diversificatie moet volgens Khadija behouden worden.

Het collegelid verduidelijkt dat 22/27 tijdelijke projecten zullen afwijken op de regeling. Deze proeftuinen vereisen geen extra budget en zullen van schooljaar 2022-2023 tot 2024-2025 lopen. Acht daarvan zijn Brussels, vijf voor het basisonderwijs en drie voor het secondair onderwijs. Daarbij zijn niet minder dan 76 scholen betrokken. Invalshoeken zijn vacatures breder opstellen, planlast terugdringen, lestijden verspreiden, … Het collegelid waarschuwt echter dat het nog enige tijd zal duren vooraleer we echt kunnen ingaan op de resultaten.

Khadija: “Ik verheug me over de flexibiliteit dat het initiatief met zich meebrengt. De vrijheid en ruimte om na te denken hoe ze zich flexibeler kunnen organiseren, zonder hopelijk in te moeten boeten aan kwaliteit.”