Nieuws

Haemers depollueert grond: Mazout, PFAS, kwik, Agent Orange of een Japanse Duizendknoop.




Brussel – Bezoek Open Vld-Brussel aan Haemers Technologies. 

Langs het kanaal richting Vilvoorde is er naast een vervallen gebouw nog een vrij onopvallende loods zichtbaar. Binnen, een hip vintage kantoor met een groot tweedehands salon, biljarttafel, kickertafel, en 54 ingenieurs achter PC’s. Dat is Haemers Technologies, gespecialiseerd in grondreiniging. Achter de loods, op een kleine oppervlakte van 10m2, staan ijzeren palen in de grond. Op elke paal staat een doos, verbonden met kabels allerhande. Hier proberen ze de technologie uit, zoeken ze nieuwe toepassingen. Sven Gatz, Quentin van den Hove en Vincent Riga gingen in het kader van de Open Vld -bedrijfsbezoeken langs bij Haemers Technologies.   



Je kan er een school op bouwen 

Jan Haemers ontwikkelde een technologie om gronden te saneren zonder al de grond te moeten uitgraven. Aanvankelijk specialiseerde hij zich vooral in gebouwen met een lekkende mazouttank. In 2010 deed Jan Haemers een eerste succesvolle test in Brussel, aan de Louizalaan. Door de techniek van het verdampen van de mazout kan hij het vervuilend goedje recupereren, zonder uitstoot. Dankzij deze unieke methode is de mazout zelfs nog bruikbaar. Het resultaat is een uitzonderlijke Brusselse onderneming die 13 jaar later wereldwijd 78 projecten heeft voltooid. In veel gevallen is het uitgraven, bijvoorbeeld onder gebouwen, geen optie. Over de hele wereld werkt hij met lokale aannemers die het werk, met zijn technologie, onder zijn licentie uitvoeren. 


Ook in België is er meer en meer vraag. Het eerste bodemdecreet dateert van de jaren ’90. Het ontstond vanuit een economische, eerder dan ecologische, noodzaak. Dit gaf een eerste boost voor het saneren van vervuilde gronden en de ontwikkeling van betere technologie. Het probleem van vervuilde gronden staat momenteel terug in de aandacht, zeker met de PFAS-vervuiling in Zwijndrecht.  PFAS is een grote uitdaging waar de technologie van Haemers bruikbaar voor is. 


Haemers overloopt met ons een aantal projecten. Een project in het noorden van Frankrijk springt in het oog. Onder een pas gebouwde school was kwik vrijgekomen door de bouw. Dus heeft Haemers de grond gesaneerd om het terug veilig te maken. De slogan "zo proper dat je er kan spelen", bewijst dat het resultaat van de sanering optimaal en veilig is. Maar het historisch meest sprekende voorbeeld is de sanering van Agent Orange in Vietnam. Een project waar de federale overheid mee geholpen heeft. 



Pippi Langkous 

Minister Sven Gatz vatte tijdens de presentatie de zin voor ondernemerschap en innovatie samen met een Pippi Lankous wijsheid: “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk wel dat ik het kan”. Haemers heeft volhard in zijn concept, met ups en downs. COVID was een zware periode: 90% omzetdaling. Klanten stelden de sanering uit. De steun van het gewest en federaal waren nodig. Ook nu is hij tevreden met de boosterlening van finance.brussels. De lening is gericht en essentieel om de ‘know-how’ hier te houden en verder te ontwikkelen.


Bodemsanering zal de komende decennia een ‘booming business’ blijven. Meer en meer landen en regio’s houden een steeds betere inventaris van de vervuilde gronden bij. In stedelijke (dichtbebouwde) gebieden is uitgraven niet altijd een optie, maar de grond is te veel waard om onbenut te laten. Saneren via verdamping is vaak de enige optie. Het is een duurzame oplossing, en daarbovenop rendabel. De techniek beantwoordt aan de VN SDG- en de Europese Green Deal-criteria. Het is belangrijk dat Promas, het fonds voor sanering van gronden, meegaat in de nieuwe technologische mogelijkheden. 



Brussel heeft talent 

De technologie is op meerdere manieren inzetbaar. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de Japanse duizendknoop in steden te verwijderen. De Japanse duizendknoop is een zeer invasieve plant wiens wortels ver onder de grond doorgroeien. Uit de testen bleek dat de gesaneerde grond zelfs vruchtbaarder wordt. Dus ook groendiensten en aannemers kunnen van de techniek profiteren. Mooi meegenomen. 


De keuze om in Brussel te blijven en verder door te groeien vanuit Brussel is een evidentie voor de oprichter Jan Haemers. “Ik ben Brusselaar, ik ben hier geboren en heb hier altijd gewoond. De jonge ingenieurs die hier werken willen in de stad wonen en zijn hier op een wip met de fiets of het openbaar vervoer. Er is hier ook heel veel talent en dat hebben we nodig. We willen hier uitbreiden.”