Nieuws

Tijd voor meer dialoog met groene ondernemers




Brussel - De Brusselse minister van energie pakt uit met de spectaculaire stijging van het aantal zonnepanelen in Brussel, maar zet daarbij een kleinschalig coöperatief buurtproject in de kijker. Khadija Zamouri (parlementslid Open Vld) bekijkt het kritisch: “Je laat innovatieve bedrijven en start-up’s, echte ondernemers, de resultaten boeken, maar geeft de ‘credit’ vooral aan vzw’s en coöperatieven omdat die beter aan je ideologisch verhaal beantwoorden.”  

De door zonnepanelen opgewekte energie in Brussel is met 152% toegenomen. Het aantal panelen verviervoudigde sinds 2018. De spelers die dit mogelijk maakten zijn de bedrijven die op grote schaal innovatie hebben omgezet in businessmodellen, vaak via een systeem van derde investeerders. Om de doelstelling in de klimaattransitie te halen moeten we innovatie en ondernemerschap steunen. “Ondernemen is positief”, herhaalt Zamouri voor de zekerheid. 

Derde investeerders    
Particulieren en bedrijven kunnen uiteraard zelf hun kapitaal, spaarcenten of een lening gebruiken om zonnepanelen te installeren. Ze verdienen dat dan terug door een lagere energiefactuur en door groene stroomcertificaten. Of ze kunnen een bedrijf aanspreken die de panelen zelf plaatst en financiert: een derde investeerder. “62% van de markt in Brussel sinds 2018 zijn derde investeerders,” zegt Khadija Zamouri.   

Die verdienen hun investering terug via groencertificaten of een deel van de geproduceerde energie. Met de enorme investeringen die de klimaattransitie de komende jaren zal vragen lijkt het een zeer belangrijk model, niet enkel voor zonnepanelen, maar wellicht ook voor isolatie van gebouwen, laadpalen voor voertuigen, … Opnieuw zullen het de innovatieve ondernemers zijn die het verschil maken.

Wat de zonnepanelen betreft is het een win-win-win-win (4 maal dus): 

1) De gebruiker betaalt minder voor zijn energie;     
2) Brussel en België halen hierdoor hun quota qua duurzame energie;  
3) Start ups kunnen doorgroeien tot grote bedrijven die tal van installateurs tewerkstellen;  
4) En het klimaat wordt er beter van uiteraard!

 Gebrek aan overleg 
We gaan meer en meer naar een model waar de impuls van groene stroomcertificaten niet meer nodig is en panelen zich via een lagere energiefactuur terugverdienen. Eind ’22 paste minister Maron eenzijdig de regeling voor groencertificaten aan.  “Groene stroomcertificaten zijn niet gratis” beseft Khadija Zamouri. “Dat ze verminderen is logisch, maar zolang ze bestaan moeten ze rendabel blijven en de juiste impuls geven.”  De nieuwe regeling maakt dat kleine installaties (minder dan 15 panelen), dus vooral installaties voor particulieren, niet meer rendabel zullen zijn voor derde investeerders. Vóór januari 2023 was het rendabel vanaf 6 panelen. Op haar vraag over de aangepaste regelgeving van de groene stroomcertificaten kreeg Khadija Zamouri geen antwoord in het Brussels parlement.  

De groene innovatie ondernemers zijn quasi integraal te danken voor het succes van de laatste jaren. Toch overlegt de minister niet met hen. Bovendien is het primordiaal dat op andere vlakken de overheid dit businessmodel mee ondersteunt: het plaatsen van panelen vergemakkelijken, administratieve lasten verminderen, de slimme meter verplichten, de installatie in mede-eigendommen faciliteren, … Khadija Zamouri: “Ik krijg echt de indruk dat dialoog met groene ondernemers over deze problemen niet past in de minister zijn visie.”

Ideologie
Minister Maron zet de spotlight jammer genoeg vooral op kleinschalige initiatieven. Zoals op SunSud, een project van energiedelen tussen huurders en mede-eigenaars, opgezet door Zuiderhaard, een sociale huisvestingsmaatschappij in Sint-Gillis. “Ik ken het project, prachtig initiatief.” meent Khadija Zamouri “Ik ben absoluut fan van zo’n projecten van energiegemeenschappen. Maar het gaat over slechts 100 panelen. De boodschap is hier duidelijk ideologisch.”

Het verschil wordt ondertussen gemaakt door grote investeerders die een dialoog willen om verder te kunnen investeren en ondernemen. Het is een cynische boodschap als je de reële struikelblokken en moeilijkheden kent. Ons klimaat verdient beter.