Nieuws

“Internet of things is internet of risks” - Een bezoek aan Cyber Security Coalition met Martine Raets, Quentin van den Hove en Sven Gatz.




Brussel - De laatste jaren vallen cyberaanvallen niet meer uit het nieuws te denken. Steeds vaker worden organisaties slachtoffer van aanvallen op hun digitale infrastructuur. Alleen al binnen de Belgische gezondheidssector zijn er gemiddeld 1.795 aanvallen per week.[1] Organisaties moeten meer en meer investeren in cybersecurity. De Cyber Security Coalition wil de weerbaarheid van de Belgische organisaties op vlak van cybersecurity verhogen door een sterk eco-systeem tussen de lid-organisaties op vlak van cyberexpertise uit te bouwen. Het was daarom een evidentie dat we met Open Vld Brussel op bezoek gingen.   

De bekende Belgacom-hack waar de Britse geheime dienst zou achter zitten[2], was de aanzet voor de start van de Cyber Security Coalition in januari 2015 met als doel de weerbaarheid van Belgische organisaties op vlak van cybersecurity te vergroten. De sector is in volle evolutie. Het is dus belangrijk om cyber-experts samen te brengen en ervaringen uit te wisselen. De Cyber Security Coalition organiseert focusgroepen waarbij de leden specifieke uitdagingen onderzoeken. Martine Raets van Open Vld bevestigt dit graag: “Het is moeilijk om op je eentje de cybersecurity aan te pakken, dus is een sterk netwerk essentieel.”


Sensibilisering is essentieel.  Bedrijven denken nog steeds dat cybersecurity een IT-probleem is. In feite is het een algemeen probleem dat op managementniveau beheerd moet worden”, weet Cathy Suykens ons te vertellen. Steeds meer organisaties worden geconfronteerd met aanvallen, waaronder ransomware. Dat brengt al snel een stevig prijskaartje met zich mee: je data en systeem worden bevroren tot je betaalt. Een gebrek aan investering kan je op lange termijn duur komen te staan. De Cyber Security Coalition maakt organisaties duidelijk dat investeren in cybersecurity loont.


Om de zwaktes in uw cyberinfrastructuur tijdig te identificeren, moet het systeem uitgetest worden. De Cyber Security Coalition werkt zelf ook met ethische hackers die tegen beloning fouten en veiligheidslekken opsporen. Het is een win-win situatie; de hacker verwerft meer expertise en de organisatie krijgt een robuuster systeem. “Dit wekt ook interesse op voor een sector die kampt met een tekort aan personeel” merkt Quentin van den Hove, schepen voor Open Vld in Schaarbeek, maar ook IT’er, op. De Cyber Security Coalition wil mensen warm maken en overtuigen zich te specialiseren in cybersecurity. 

 

Sensibilisering staat centraal. Ze hameren erop dat dit al op vroege leeftijd moet gebeuren. “De gemiddelde leeftijd waarop kinderen een smartphone krijgen, vervroegt steeds. Hoe sneller we ze bewust kunnen maken van de risico’s, hoe beter”, vertelt Guy Hofmans ons. Een succesvol voorbeeld hiervan is de EDU-BOX Cybersecurity.  Hiermee leren jongeren de achterliggende mechanismen van sociale media kennen en ontdekken ze hoe ze zich weerbaarder kunnen opstellen online. Digitale vaardigheden zijn daarbij essentieel. Ook voor volwassenen is hier nog een hele weg in af te leggen. De Cyber Security Coaltion heeft daarom ook in juni 2022, het ‘Digital Inclusion Charter’ mee ondertekend en ondersteunt tal van initiatieven op dat vlak. “Dit is zeer belangrijk gezien 1 op de 2 digitaal kwetsbaar is in België. Initiatieven om hier verandering in te brengen zijn dus meer dan welkom.” - Sven Gatz.



[1] https://itdaily.be/nieuws/security/1795-cyberaanvallen-per-week-binnen-de-gezondheidssector-in-belgie/

[2] https://www.demorgen.be/nieuws/nieuwe-aanwijzingen-dat-britse-geheime-dienst-achter-hacking-belgacom-zat~b8faaf63/