Nieuws

Bezoek aan Eleven op mediapark.brussels in Schaarbeek - Over sport en media. En over de stad en verbinding.




Brussel - Eleven koos bewust voor Schaarbeek om haar start up uit te bouwen. Eleven is een sportzender. Sinds 2020 zenden ze de Belgische competitie uit. “Als tweetalige en internationale zender was Brussel een duidelijke keuze”, aldus COO Jan Mosselmans. “De mobiliteit rond mediapark, de nabijheid van partnerbedrijven op mediapark, zijn belangrijke troeven”.

 

Eleven telt vandaag 50 vaste medewerkers. Toch heerst er nog steeds een fijne start up-sfeer in hun kantoren aan de Reyerslaan. Wie van sport en voetbal houdt voelt er zich als Charly and the chocolatefactory op hun redactie. Een jonge medewerker vertelt, met spierpijn in de benen, en schaamrood op de wangen dat hij amper het ritme kon volgen van de KRC Genk Ladies. Hij had meegetraind voor een reportage. “We willen die start up en creatieve mentaliteit behouden. Heel wat medewerkers beginnen trouwens via een stage bij ons. Zo zoeken we talenten.” Jan Mosselmans is trots dat Eleven ook voor het eerst een vrouwelijke life commentator heeft gelanceerd voor een pro-league wedstrijd. Dit is de sfeer die ze nastreven.  

 

Quentin van den Hove, Open Vld-schepen in Schaarbeek, ziet de meerwaarde van mediapark.brussels. In 2013 besliste het Gewest samen met de gemeente om de nabijheid van de de VRT, RTBf, RTL-tvi en de vele productiehuizen en logistieke bedrijven in de mediasector bij de hertekening van de wijk te verankeren. “De keuze van Eleven toont dat die Brusselse keuze loont. De wijk wordt een totaal nieuwe aantrekkelijke wijk die deze economische sector integreert met groen en residentiële projecten. De wijk combineert 1400 extra woningen met meer dan 5000 jobs in de mediasector. Meer dan 60 mediabedrijven” vat Quentin van den Hove het samen.

 

Eleven telt 50 vaste medewerkers, maar in het weekend werken er meer dan 500 mensen aan de uitzendingen: captation, content, logistiek, … noem maar op. Ze hebben een heel ecosysteem opgebouwd rond de rechten die ze voor het uitzenden van het Belgisch voetbal hebben verworven. Ze werken samen met tal van andere bedrijven: woestijnvis, VRT, RTBf, DPG, logistieke bedrijven… waardoor iedereen mee kan surfen op het Belgisch voetbal. 

 

Eleven heeft zo een succesvol business-model rond sportuitzendingen opgebouwd. Ze geloven echt in de verbindende kracht van sport. De toon van de programma’s moet daarom steeds, naast journalistiek, ook respectvol zijn. Ze willen meewerken aan sportevenementen in de stad om sport als verbindende factor te verankeren: met het steunen van lokale sportevenementen, het inspelen op de fanbeleving van supporters, de diversiteit in de verf zetten, het ambassadeurschap van sterke persoonlijkheden zoals bijvoorbeeld Karen Northschield, die de aanslagen overleefde en een positieve en sport-minded boodschap uitstraalt naar de jeugd. Eleven anticipeert ook op de transitie naar nieuwe vormen van mediagebruik: meer via app’s met aangepaste content, en niet enkel lineair via Tv-programma’s. “Zoals elk bedrijf dat we op onze bedrijfsbezoeken tegenkomen heeft ook Eleven concrete vragen naar het beleid en ondervinden ze concrete problemen” concludeert Quentin na afloop. “Maar ze straalden toch vooral ondernemerschap uit, met een Brussels en zelfs Schaarbeeks randje”.