Nieuws

Oppositie wil snel duidelijkheid over mondmaskers in Sint-Lambrechts-Woluwe




MR+-gemeenteraadsleden Amélie Pans en Kurt Deswert (Open Vld) hebben vragen bij de organisatie van de mondmaskerbedeling in Sint-Lambrechts-Woluwe. Op 7 april jongstleden raadde het gemeentebestuur de inwoners van de gemeente aan om een mondmasker te dragen. Op 10 april volgde een oproep aan de bevolking om stof in te leveren en werden vrijwilligers opgeroepen om daar mondmaskers van te maken. Sindsdien heeft de gemeente er zich toe geëngageerd om elke inwoner twee mondmaskers te bezorgen. Met 56.000 inwoners gaat het om 112.000 mondmaskers die bedeeld moeten worden. MR+ ondersteunt  dit initiatief volledig, maar wil wel snel duidelijkheid over hoe de mondmaskers juist bedeeld zullen worden. Gemeenteraadslid Kurt Deswert: “Wij stellen voor dat de gemeente het voorbeeld van Gent of -iets dichterbij huis- Sint-Joost-Ten-Node zou volgen en de mondmaskers bij de mensen thuis bezorgt. In Gent gebeurt dat via de post, in Sint-Joost-Ten-Node worden de mondmaskers bij de mensen thuis afgeleverd door de stadswachten. Zo wordt er alleszins vermeden dat er lange files en grote massa’s mensen aan moeten schuiven aan het gemeentehuis of aan een verzamelpunt.” 

Deswert drong er tijdens een speciale coronagemeenteraadscommissie ook op aan dat er zeer duidelijk gecommuniceerd worden over de bedeling, zodat niemand uit de boot valt. En dat er goed samengewerkt wordt met het Brussels Gewest. “Het gewest wil ook alle inwoners mondmaskers bezorgen. Het is belangrijk dat er samengewerkt wordt en niet naast elkaar.”

 

Vrijwilligers aan het werk, maar niet in het eigen naai-atelier van de gemeente.

Op de eerste oproep van de gemeente reageerden een 50-tal vrijwilligers. Maar de vraag oversteeg al gauw het aanbod. Zo’n 10.000 vragen voor een mondmasker kwamen binnen. De gemeente besloot daarom een offerte uit te schrijven voor 60.000 stoffen mondmaskers. Het is echter onduidelijk wanneer deze zullen arriveren.

Gemeenteraadslid Amélie Pans vindt dat de gemeente haar eigen middelen zo effectief mogelijk in moet zetten. Dat gebeurt nu niet. “Onze gemeente heeft in Les Ateliers du Temps Libre een ruimte waar 8 naaimachines staan voor naai-ateliers. Er is genoeg ruimte om aan social distancing te doen. Verrassend genoeg wordt dat atelier vandaag slechts 1 keer per week gebruikt… door het gewest. Als we daar echter een dagelijks een paar goede naaisters aan het werk zouden kunnen zetten, zou het snel vooruit gaan met de lokale mondmaskerproductie” Pans heeft zich als vrijwilliger zelf ook opgegeven om mondmaskers te naaien, maar stelt vast dat het toch niet evident is om dat van huis uit te doen: “Ik ontving van de gemeente een patroon en stof, maar geen elastiekjes of touwtjes om het masker vast te maken. Het is dus behelpen. Het gemeentebestuur is van goede wil, maar in de uitvoering mankeert het soms aan zaken.”

 

Beide gemeenteraadsleden benadrukken dat ze beseffen dat dit een logistieke moeilijke operatie is en, maar ze hopen dat het gemeentebestuur snel met nieuws komt, zodat de inwoners van de gemeente met een gerust hart aan de de-lockdown kunnen beginnen.