Nieuws

100 dagen voor het vertrek van de Ronde van Frankrijk




Minister Guy Vanhengel, bevoegd voor het imago van Brussel, heeft een druk dagje “Honderd dagen voor de start van de Tour in Brussel” achter de rug. Naar aanleiding van de komst van de Ronde van Frankrijk, in juli, naar Brussel, werd een uitgebreid programma afgewerkt waarbij het belang van dit internationaal wielerevent voor de uitstraling van het imago van de hoofdstad in de verf werd gezet.

De dag begon al vroeg in het Zuidstation waar de minister de Franse delegatie opwachtte die met de Thalys uit Parijs was gekomen. Met onder meer de held waarrond alles draait, vijfvoudige winnaar van de gele trui, Eddy Merckx, en de grote baas van de Ronde, Christian Prudhomme. En uiteraard een schare internationale journalisten. De trein werd voor de gelegenheid uitgedost in de kleuren van de ‘Grand Départ’ en de ‘Tour de France’. De minister mocht samen met de genodigden zijn handtekening zetten op de trein.

Eddy Merckxplein
Van daaruit ging het gezelschap onder begeleiding van enkele oldtimers, ploegenwagens, reclame-auto’s en de heuse wagen van de Tourdirectie uit vervlogen tijden, naar het Goudvinkenplein in de wijk Vogelzang te Sint-Pieters-Woluwe. Het perkje op het plein heet voortaan het ‘Eddy Merckxplein’. Eddy woonde daar in zijn jeugd met zijn ouders die er een kruidenierszaak uitbaatten. Daar leerde Merckx fietsen, en kweekte er stevige kuiten. Het leverde hem in de buurt de bijnaam “Eddy Tour de France” op. Maar niet alleen dat. Het is precies vijftig jaar geleden dat Merckx in 1969 in Sint-Pieters-Woluwe zijn eerste gele trui mocht aantrekken. Op het plein staat nu een mooi kunstwerk met daarop het ongelofelijke palmares van ‘de Kanibaal’: 525 overwinningen. Aan de gevel van de kruidenierszaak hangt een enorme foto met de jonge Merckx werkend in de zaak van zijn ouders. 
De intussen 73-jarige Merckx woonde 27 jaar in Sint-Pieters-Woluwe.

Huis van de Ronde
’s Avonds werd de drukke dag besloten met een ontvangst op het Brussels stadhuis. Minister Vanhengel wees in zijn toespraak op het belang van de komst van de Ronde. “Brussel zal van dit ongeëvenaard uitstalraam kunnen genieten, zowel wat mediabelangstelling als de positieve invloed op het economisch en toeristisch leven in de stad betreft”. Niet minder dan een miljoen bezoekers worden verwacht voor de komst van de Ronde naar Brussel. En om Eddy Merckx te vieren, voor de vijftigste verjaardag van zijn eerste Touroverwinning. 
Nadien ging het gezelfschap naar het de Brouckèreplein voor een feestelijke happening in het teken van de fiets en de wielersport, met onder meer muzikale optredens. Ten slotte werd in aanwezigheid van minister Vanhengel het “Huis van de Ronde” plechtig geopend. Dit Huis is hét informatiebureau voor de Ronde en het derde toeristische kantoor in het stadscentrum.