Nieuws

Aanslagen 22/3: Brussel moet gsm-netwerk uit middeleeuws moeras trekken




Op woensdag 18 mei debatteert de onderzoekscommissie Terreur in het federaal parlement over de aanslagen van 22 maart. Die aanslagen veroorzaakten een zware overbelasting van het gsm-netwerk, wat de hulpverlening hinderde. Brussels parlementslid Els Ampe (Open Vld) vindt dat het tijd wordt om het Brussels gsm-netwerk uit het middeleeuws moeras te trekken.
 
Brussel kampt al veel te lang met een te strenge stralingsnorm voor gsm-antennes. Dat blijkt onder andere uit de vertraagde invoering van het 4G-netwerk in het gewest. Om het 4G-netwerk toe te laten in Brussel werd deze norm verhoogd van 3 naar 6 volt per meter, maar ook dat is ruim onvoldoende.
 
Na de aanslagen van 22 maart overschreden alle gsm-operatoren de norm uit noodzaak. Ook de komst van 5G staat op de helling indien er niet dringend meer capaciteit wordt gecreëerd op het Brusselse gsm-netwerk. Brussels volksvertegenwoordiger en Open Vld-fractieleider Els Ampe zet de verhoogde capaciteit opnieuw op de agenda en nodigt alle partijen uit haar voorstel te ondertekenen.“Brussel moet zijn gsm-netwerk dringend uit het middeleeuwse moeras trekken”, aldus Ampe.
 
Al bij de invoering van de 3V/m-norm waarschuwde Open Vld voor de te strikte interpretatie van het voorzorgsprincipe. Ze was dan ook de enige partij in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement die de strenge norm niet stemde. 7 jaar lang pleitte Open Vld voor een verhoging. Toen de norm op vraag van Open Vld in 2014 eindelijk verdubbelde tot 6 V/m was het water echter te diep voor de andere partijen om tot een verdere versoepeling te gaan, die ook het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecom (BIPT) noodzakelijk acht. Open Vld hoopt dat de technische problemen op 22 maart de aarzelende partijen wakker schudt. 
 
“Te voorzichtig zijn is ook gevaarlijk, dat bewijst de overschrijding van de norm op 22 maart. Als je hulpdiensten niet kan bellen door angst voor gsm-straling, dan is de rede zoek. Ik stel voor om eindelijk te doen wat het BIPT al jaren voorschrijft: de norm gevoelig optrekken zodat we een gsm-netwerk hebben dat een hoofdstad waardig is.” Dat niet doen houdt gevaren in voor de economische groei en tewerkstelling die steeds meer afhankelijk worden van de digitale economie. “Het gsm-netwerk moet de virtuele autosnelweg zijn waarlangs de digitale economie groeit. Zolang het gsm-netwerk in Brussel een landweg blijft, stokt de digitale economie”, besluit Ampe.