Nieuws

Nieuwjaarstoespraak René Coppens: ''Alle reden om optimistisch te zijn''




Beste Ganshorenaars,


Als schepen van Nederlandse cultuur heet ik u op mijn beurt van harte welkom. Het verheugt mij dat de Ganshorenaars wederom zo talrijk aanwezig zijn op onze traditionele Nieuwjaarsreceptie. Tradities horen we in ere te houden. Naar goede gewoonte biedt De Zeyp ons de perfecte omkadering om met de nodige stijl en luister het glas te heffen op het nieuwe jaar. 


Deze nieuwjaarsreceptie is een uitstekende gelegenheid om eerst nog eens terug te blikken op het afgelopen jaar en al even vooruit te kijken op wat ons in 2017 zoal te wachten staat. Geen toeval natuurlijk dat de eerste maand van het jaar, januari, vernoemd is naar de Romeinse beschermgod Janus, de god van alle begin en de overgang van oud naar nieuw. 


Maar laat ik niet afdwalen en beginnen met het allerbelangrijkste: jullie allen een voorspoedig 2017, en in het bijzonder een goede gezondheid toe te wensen. Voor ieder van jullie, maar ook voor al diegenen die jullie nauw aan het hart liggen: familie, vrienden en collega’s.


Dames en heren,

2016 was een jaar van uitersten. Soms liefdevol en vertederend, dan weer catastrofaal.


2016 was alleszins een tumultueus en maatschappelijk erg bewogen jaar. Op 22 maart werd ons land opgeschrikt door bloedige aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in de Brusselse metro. Waar we na de aanslagen in Parijs voor vreesden, werd bittere realiteit. Het hele jaar door bleef ons land in de ban van de terreur.


En het terrorisme domineerde ook nu weer het wereldnieuws. Niet alleen Brussel en Zaventem, maar ook Berlijn, Nice, Istanbul en vele andere plaatsen in de wereld bleven niet gespaard van de vlaag van terreur die dood en vernieling zaaide. Maar liefst 1.700 aanslagen op één jaar tijd. Hallucinant. Om nog maar te zwijgen over de bloedige burgeroorlogen in Afrika en het Midden-Oosten, die nog elke dag honderden levens eisen. 


2016 was ongetwijfeld wél een topjaar voor Donald Trump, die – tegen alle verwachtingen in – door het Amerikaanse volk verkozen werd tot hun 45ste president. De Verenigde Staten blijven echter diep verdeeld en met een zware kater achter. We zullen zien wat het geeft.


Maar 2016 was ook het jaar waarin het handelsakkoord tussen de EU en Canada Wallonië op de wereldkaart heeft gezet en zanger Bob Dylan naar huis ging met de Nobelprijs voor Literatuur. En tussendoor joeg groot en klein zorgeloos op pokémons. De boer, hij ploegde voort. 


Beste mensen,

De boodschap die ik  u vanavond wil meegeven is dat het, ondanks de miserie en de terreur waarmee we de laatste jaren worden geconfronteerd, al bij al nog goed gaat met ons en met de wereld. Steeds beter zelfs. Al zijn we ons daar meestal niet van bewust. Nochtans, de cijfers bewijzen het.


Ter illustratie geef ik graag een paar voorbeelden die één en ander in perspectief plaatsen. De gemiddelde levensverwachting in België bedroeg in 1870 slechts 47 jaar. Maar vandaag is dat al gemiddeld 81 jaar. Een spectaculaire stijging. 


De kwaliteit van het leven is er in België dus drastisch op vooruit gegaan de laatste 100 jaar. En dat blijkt ook uit de evolutie van de arbeidsduur. In 1870 werkten we 72 uur per week en nu werkt een voltijdse werknemer in België ongeveer 37 uur per week. We hebben dus meer tijd voor onszelf en onze naasten. 


Ook de gemiddelde wereldburger is vandaag verstandiger, rijker, gezonder, veiliger en gelukkiger dan ooit tevoren. En de naakte cijfers bewijzen dat. Zo zijn er vandaag 87 landen met een democratisch bestuur. In 1940 waren dat er nog maar 9. 


In 2000 liepen amper 800.000 kinderen school in Afghanistan. Nu zijn dat er al 8 miljoen! Het zijn hoopgevende cijfers. Want onderwijs zorgt voor groei en welvaart. En ik zou nog tal van andere voorbeelden kunnen opsommen.


Ook op andere gebieden is er de laatste jaren veel vooruitgang geboekt. Zo is het aantal kindersterftes in ontwikkelingslanden op 20 jaar tijd zelfs gehalveerd. Elk kind dat sterft is er uiteraard één te veel, maar de cijfers evolueren wel uiterst gunstig. En daar moeten we ons aan optrekken. 


In 1980 had slechts 52% van de wereldbevolking toegang tot drinkbaar water. Nu is dat 91%. En ook de gelijkheid tussen mannen en vrouwen is er de laatste decennia fors op verbeterd.  


Kortom, we hebben alle reden om optimistisch te zijn. In heel de geschiedenis van de mensheid hebben we het nog nooit zo goed gehad. 


Beste mensen,

Zelfs in tijden van terreur staat het dagelijkse leven niet stil. En gelukkig maar. Het Vlaamse culturele leven in Ganshoren is sinds kort op een nieuwe leest geschoeid. Zoals u weet, hebben we met de dienst Nederlandse cultuur vorig jaar voor het eerst een Nederlandstalige cultuurbeleidscoördinator aangeworven. Hij staat in voor het Nederlandstalige cultuurbeleid en creëert samenwerkingsverbanden met het gemeenschapscentrum, onze eigen Vlaamse gemeentelijke bibliotheek en de Vlaamse verenigingen. 


En samenwerking loont. De Nederlandstalige culturele activiteiten van het afgelopen jaar waren een schot in de roos. En er ligt nog veel moois in het verschiet. 


Eén van de culturele blikvangers van vorig jaar was het project ‘Rendez-vous in Ganshoren’: een reeks ontmoetingen met bekende en minder bekende Ganshorenaars.


En wat heeft 2017 voor ons in petto?

Activiteiten voor elk wat wils. Zo gaan we op zaterdag 28 januari nog eens naar zaal Zinnema in Anderlecht voor het dolkomische toneelstuk ’n vlooi in a uur, gebracht door het Brussels Volkstejoeter. 


Zondag 19 februari reserveren we voor een concertnamiddag van de Brussels Concertband met gastvedettes Barbara Dex en Dunja. 


En zoals de traditie het wil, gaan we ook enkele keren met de bus op dagtrip. Op de agenda staan Zeeland en Mechelen. U bent bij dezen van harte uitgenodigd.


Dames en heren,

Het was een waar genoegen om vanavond het woord te mogen voeren. Afronden doe ik met de woorden:


GELUK, LIEFDE, HOOP, VRIENDSCHAP, MEER TIJD VOOR JEZELF EN VOOR ELKAAR, KNUFFELS, GEZONDE DAGEN, VEEL ZON EN GOEDE TIJDEN. 


Dat is wat ik u van harte toewens voor 2017. 


En vergeet vooral niet: geluk vermenigvuldigt zich wanneer je het met anderen deelt. 


Laten we daar het glas op heffen.


René Coppens

Schepen van Nederlandse Cultuur