Nieuws

René Coppens ondervraagt minister-president over projectsubsidies voor gemeenten




Op 15 september heeft René Coppens de minister-president ondervraagd in de Commissie Binnenlandse Zaken van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement omtrent de werkzaamheden van de Intergemeentelijke Werkgroep Subsidies. René Coppens wijst de gemeenten op het belang van het centraal en efficiënt opvolgen van subsidiedossiers. Lees hier de interpellatie en het antwoord van de minister-president.

In haar tweemaandelijkse nieuwsbrief berichtte de Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (VSGB) onlangs over de intergemeentelijke Werkgroep Subsidies (WGS).

Daarin stond te lezen hoe de gemeente Schaarbeek een gespecialiseerde dienst in het leven heeft geroepen voor het zoeken en beheren van subsidies. Door de knowhow te centraliseren, kan er sindsdien veel efficiënter gehandeld worden, luidt het. Deze centrale dienst werkt transversaal en vervult enkel een ondersteunende taak ten opzichte van de andere gemeentelijke diensten. Wanneer de gemeentediensten een project wensen te realiseren, kunnen zij volgens dit systeem eerst bij deze centrale dienst te rade gaan om zich te informeren over de externe financiering.

Het voordeel van dit model is dat de centrale dienst die belast is met het opvolgen van de subsidiedossiers nuttige expertise opbouwt, dat de interne en externe communicatie omtrent subsidiëring veel performanter en gestroomlijnder verloopt, dat de projectdragers zich met hun corebusiness kunnen bezighouden en dat het gemeentebestuur een eenduidig overzicht krijgt van alle beschikbare en ontvangen subsidies.

Met het oog op een verdere implementatie van dat systeem werd in 2010, onder impuls van de gemeente Schaarbeek en in samenwerking met Sint-Jans-Molenbeek, Anderlecht en de VSGB, de intergemeentelijke Werkgroep Subsidies (WGS) opgericht. De participerende gemeenten zijn Schaarbeek (coördinator), Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node, Brussel-Stad, Ganshoren, Elsene, Sint-Lambrechts-Woluwe, Anderlecht, Sint-Agatha-Berchem, Vorst en Evere. De dienst Brussel Plaatselijke Besturen en de VSGB treden op als gewestelijke en para-gemeentelijke deelnemers.

De WGS bestaat uit vier thematische werkgroepen. De eerste werkgroep onderzoekt modellen aan de hand waarvan de gemeenten hun subsidies beter kunnen beheren. De tweede werkgroep streeft ernaar de samenwerking tussen de gemeenten en de subsidiërende (gewestelijke) overheid te optimaliseren. De derde werkgroep legt zich toe op de tools die nodig zijn om de informatie omtrent mogelijke subsidies zo goed mogelijk te verwerken. De vierde werkgroep, onder leiding van de VSGB, focust op de Europese financieringsmogelijkheden voor gemeenten.

De activiteiten van deze werkgroepen passen perfect in de geest van het Regeerakkoord, dat inzet op het verbeteren van de samenwerking tussen de gemeenten en het delen van knowhow. Ik vroeg de minister-president in de eerste plaats of de werkgroepen van de WGS reeds overleg hadden gepleegd met de gewestelijke overheid, in welke stadium dat overleg zich bevond en wat de resultaten daarvan zijn. 

Vervolgens ging ik bij de minister-president na welke aanbevelingen de intergemeentelijke Werkgroep Subsidies reeds had geformuleerd omtrent het beheer van subsidies door Brusselse gemeenten of de lokale besturen die niet bij de werkgroep zijn aangesloten voldoende worden geïnformeerd over de resultaten van hun werkzaamheden.  

Daanaast wou ik weten welke stappen de minister-president had gezet om te gemeentebesturen ervan te overtuigen hun subsidiebeheer zoveel mogelijk te centraliseren.

De WGS kreeg in 2010 een werkingstoelage van het Gewest voor een periode van vijf jaar. Ik wilde graag van de minister-president horen of de WGS heeft kunnen beantwoorden aan de verwachtingen en of de werkgroep verder zal voorbestaan.  

De minister-president wees in zijn antwoord op de actieve participatie van de gewestelijke administratie tijdens de werkzaamheden van de Intergemeentelijke Werkgroep Subsidies.

De aanbevelingen van de Intergemeentelijke Werkgroep Subsidies hadden voornamelijk betrekking op: 

- De kwestie van de globale timing voor een subsidiedossier;

- De opdracht van de projectleider en van de overige betrokkenen;

- Administratieve vereenvoudiging;

- Cofinancieringen en aanverwante projecten;

- De doelstellingen van een programmering;

- De afsluiting van een programmering. 

De VSGB informeert de gemeenten die niet deelnamen aan de werkgroep. Zo onderhoudt ze onder meer een rubriek 'Subsidies' op haar website. Er is volgens de minister-president uitstekend werk verricht qua gegevensverzameling en het uitwisselen van goede praktijken, maar de intergemeentelijke werkgroep heeft nu de limiet van haar mandaat en van de onderzoeksmogelijkheden bereikt. Het gewest verstrekt wel nog een een jaarlijkse subsidie aan de VSGB om een gegevensbank 'subsidies' up-to-date te houden.