Nieuws

Interpellatie 'Schoolmaaltijden'




Interpellatie van gemeenteraadslid Els Ampe aan het College van Burgemeester en Schepenen over de laakbare kwaliteit van het eten opgediend door de Brusselse keukens.


Onlangs vertelde mijn dochter dat er niemand van de hele school nog warm eet over de middag. Niemand! Ook de directeur van het Karel Bulsatheneum bevestigde mij dit nieuws.


Reden aangegeven door de leerlingen: letterlijk ‘niet te eten’.


Uit navraag bij enkele lagere scholen blijkt dat zelfs nog weinig leraars warm eten op school. De kleintjes zijn natuurlijk afhankelijk van de keuze van de ouders, maar van zodra ze zelf mogen kiezen, zeggen ze de schoolkantine blijkbaar vaarwel.


Ook in andere middelbare scholen wordt er nauwelijks nog warm gegeten, noch door de leerlingen, noch door de leraars. Er worden nochtans verschillende mogelijkheden aangeboden, namelijk ook vegetarisch en halal. Helaas trekt dit de jongeren niet over de streep. De kroketten zijn plat, de frieten soppig en de rest van het eten veel te zout. Beschamend voor de culinaire reputatie die ons land geniet.


Mijn ongerustheid gaat vooral naar de peuters en kleuters. Zij zijn heel vaak ingeschreven om warm te eten, maar eten niet veel. Waarschijnlijk omdat de smaak vreselijk is. Gevolg is dat ze niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgen om sterk en gezond te worden. Om kinderen gezond te laten eten worden er over heel de wereld verschillende voedselprogramma’s opgestart in scholen. Vaak omdat er thuis geen tijd of ruimte voor is. Het Brusselse beleid staat duidelijk haaks op de wereldwijde trend. Met duidelijke gevolgen...


Het wordt tijd dat er iets verandert. Er wordt voldoende belastinggeld geïnvesteerd in de warme maaltijden van de Brusselse Keukens.


Graag zou ik willen weten of er enquetes worden gehouden bij de leerlingen en leraars die niet langer warm eten over het hoe en waarom?


Hoeveel % van de leerlingen in de middelbare scholen eet nog warm? Graag een overzicht per middelbare school. Wat zal het stadsbestuur ondernemen om de smaak te verbeteren? Wie controleert de smaak? Zijn er proefpersonen?


Bestaan er initiatieven binnen de schoolrestaurants om de kinderen aan te zetten tot gezond eten?


Els Ampe

17 oktober 2011