Les news

De Brusselse Good Food-strategie “Vooral nood aan realisme”




BLUE TALKS / 24 maart 2022 - “Good Food is alvast niet de eenvoudigste poot van de strategie voor klimaattransitie” vat Imane Belguenani ,voorzitter van de interne BlueTalks van Open Vld Brussel, samen. “Er beweegt heel wat op vlak van Urban Farming bijvoorbeeld, maar er is vooral nood aan realisme hier”.  BlueTalks pakt de komende maanden heel wat thema’s aan, samen met de leden. Hou de agenda in het oog: https://openvldbrussel.be/Nieuws-2273. Renovatie van gebouwen, mobiliteitsplan, afvalplan, reconversie van kantoren, maar ook de begroting en de investeringen, de spending reviews, … komen aan bod.

Het Brussels Gewest werkt aan de strategie voor economische transitie. Met Good Move en Smart Move is de mobiliteit een belangrijk aspect. Ook op het vlak van energieprestatie van gebouwen zet het gewest met onder andere Renolution en de premies en fiscale stimuli zeer concrete stappen. 60% van de uitstoot komt van gebouwen. Brussel heeft net hier een goede trackrecord met het Gewestelijk Plan voor Circulaire Economie en met de Alliantie Werkgelegenheid-Leefmilieu van vorige regeringen. Ook qua afvalbeleid en recyclage bouwt het gewest verder op een bestaande dynamiek. Er is al heel wat toegepaste innovatie en ondernemerschap op grote schaal hier.

 

Gewogen en te licht bevonden

“Voedselproductie en de voedselketen hebben een enorme impact op klimaat en biodiversiteit wereldwijd. De voedselverspilling is bovendien enorm. Tot één derde van de voeding gaat verloren in de keten”. Het is nog niet duidelijk hoe de Good Food strategie vorm zal krijgen in het Brussels Gewest. BlueTalks heeft een aantal pistes die veel aandacht krijgen, samen besproken. Er zijn enerzijds de vele projecten rond Urban Farming. Deze projecten bouwen op al lang bestaande technologie maar halen zelden de gewenste rentabiliteit en zijn zeer sterk subsidieafhankelijk. Het ziet er niet naar uit dat nieuwe technologische toepassingen dit snel zullen veranderen. Te veel een verhaal, te weinig een economisch model! Al wil Imane Belguenani het ook wat nuanceren: “Tal van deze projecten zijn mooie voorbeelden van ondernemerschap in een nieuwe sector, vaak zijn ze ook zinvol als ze gekoppeld worden aan sociale inschakelingsprojecten die op zich belangrijk zijn in een stad als Brussel.  Enkele projecten kunnen zelfs met een eigen businessmodel een nichemarkt uitbouwen in het luxe segment van de voedselmarkt. Maar een antwoord op klimaattransitie in voedselketen is het wellicht niet”.

Ook het korte keten verhaal lijkt impact te missen. “Laten we het de lokale ethische keten noemen. Het idee van landbouwgronden in de rand te kopen, te bewerken en van daaruit de stad te bevoorraden met cargofietsen. Het is een concept uit de VS, waar afstanden groot zijn tussen stad en rand, dat zich slecht laat vertalen naar België. Big country logica toegepast op een small country. België is al één lokale voedselmarkt” aldus Imane Belguenani. Louis Neefs zong al in Benjamin over de Tomaten uit Sint-Katelijne-Waver. Hetzelfde geldt voor de meer moraliserende oproepen tegen grote voedselketens, tegen de fast food, tegen de zogenaamde Avenue Malbouffe in onze steden. In tegenstelling tot sommige Amerikaanse steden zijn er volgens de aanwezige leden op BlueTalks in België geen Food Desserts, grote stadsdelen waar geen gezonde voeding tegen betaalbare prijzen aanwezig is. Integendeel. Goede voeding is aanwezig en aan betaalbare prijzen. Als er terecht sprake is van slechte voedselgewoonten is dat een kwestie van volksgezondheid. De keuzemogelijkheid voor goede voeding is er al. “Ook op het vlak van korte keten en gezonde voeding geldt wellicht dat er ruimte is voor creatief ondernemerschap, maar moeten we realistisch zijn in de impact van deze projecten op de economische transitie. De schaal is te klein”.

 

Globale ethische keten

Wat dan wel? Er zijn nog pistes. Uiteraard is er heel wat high tech onderzoek en innovatie op het vlak van voedsel. België is voorloper bijvoorbeeld in de bananenteelt. In Nederland is er heel wat high tech voedselproductie. Eten van insecten biedt veel nieuwe mogelijkheden, ook toepasbaar in Urban Farming, maar moet gepaard gaan met nieuwe eetgewoonten die je niet in een handomdraai wijzigt, en lijkt daarom vandaag in Azië sneller ingang te vinden dan in Europa.

Een van de leden had vooral aandacht voor wat we de Globale ethische keten kunnen noemen. Dit is waar wereldwijd zowel vanuit voedselsector zelf, als vanuit wetgeving van bovennationale, nationale en regionale regeringen, aan gewerkt wordt: overheidswetgeving en corporate responsability, beiden dus.  

Imane Belguenani: “Samengevat gaat dit over het aanpassen, verstrengen, controleren van de sociale en ecologische normen van de voedselproductie. Brussel heeft een zeer internationale voedselmarkt. Het loont dus qua impact. Het loont om te kijken waar we gewestelijk kunnen bijsturen qua normen, of aanmoedigen qua steun. Bovendien mogen we niet vergeten dat ook lokale ondernemers in Brussel hier economische modellen op bouwen die ze exporteren. Er zijn Brusselse ketens van restaurants, chocolatiers, restaurateurs … die hier rendabele modellen voor uitwerken die ze ook exporteren”.  

Open Vld verwacht geen groot Good Food-plan. Er mogen gerust meerdere pistes worden bewandeld. Zeker als innovatie en ondernemerschap van onderuit een kans krijgen. Niet te veel van bovenuit forceren als er nog geen eenduidige oplossingen zijn. We mogen vooral dit terrein niet van bovenuit door te veel ideologie en dogma’s laten verlammen en het laten vastrijden in onhaalbare verwachtingen. Een oproep tot realisme dus.