Les news

Carla Dejonghe over haar rol als gastgezin voor Dyadis




Naar aanleiding van de Internationale dag van de geleidehond, gaan we in gesprek met Carla Dejonghe. Zij leidt al 5 jaar assistentiehonden mee op als gastgezin voor vzw Dyadis. De liberale politica vertelt onder meer over de rol van een gastgezin en over de toewijzing van de assistentiehonden aan hun definitieve baasje.

Wat is precies de rol van een gastgezin?

Carla: Van 2 tot 18 maanden wonen de pups in opleiding bij een gastgezin. De belangrijkste taak van dat gastgezin is het socialiseren van de assistentiehond in spe en het aanleren van de basiscommando’s. Het gastgezin gaat tijdens die periode ook met de hond op training bij Dyadis. Je moet er dus wel wat tijd voor kunnen vrijmaken. Op de leeftijd van 18 maanden verlaat de hond het gastgezin en gaat hij voor een intensieve training naar het Dyadis opleidingscentrum om vervolgens toegewezen te worden aan zijn definitieve baasje.

De recente toewijzing van assistentiehond Lotus was wel bijzonder…

Carla: Ja het is een mooi verhaal tijdens deze coronacrisis. Als gastgezin vang ik momenteel even twee viervoeters op: volleerd assistentiehond Lotus en assistentiehond in opleiding Unique. Ik ontving een hulpvraag van een mama in de buurt. Zij werkt in de zorgsector en ze wilde overdag graag een van de honden om haar autistische zoon gezelschap te houden als ze er niet is. De jongen had last van paniekaanvallen, gebrek aan eetlust en wilde niet alleen naar buiten. Ik besloot in samenspraak met Dyadis om Lotus “uit te lenen” en de viervoeter verrichtte een mirakel! Lotus stimuleerde de jongen om opnieuw te gaan wandelen en te eten. Ze vormen een fantastisch duo. ’s Morgens, als hij Lotus komt oppikken, begint zijn hele gezicht te stralen. En Lotus wiebelt met haar hele lijfje van blijdschap. Aangezien de jongen een aanvraag deed bij Dyadis en Lotus zulk goed werk verricht, zal de hond definitief geplaatst worden bij de jongen. Lotus koos dus zelf haar nieuwe baasje. En ik ben blij dat ze in de buurt blijft, zo kunnen we nog af en toe samen gaan wandelen. 

Hoe pak jij de socialisering van de pups aan?

Carla: Vanaf dag 1 neem ik de hond overal mee naartoe en probeer ik hem met zoveel mogelijk dingen vertrouwd te maken. De hond vergezelt me dus ook naar mijn kantoor in het Brussels parlement, maar evengoed op de metro, naar recepties, naar de winkel, noem maar op. In 2012 stemde ik zelf mee de ordonnantie in het Brussels parlement die bepaalt dat assistentiehonden in opleiding overal toegelaten zijn. Dat is wel een voordeel: ik ken de wetgeving door en door en kan goed uitleggen waarom ook een assistentiehond in opleiding overal binnen mag. Dat moet ik regelmatig wel eens herhalen als ik ergens toekom.

Hoe bereid je je voor op het afscheid?

Carla: Je kan je daar moeilijk op voorbereiden. Ik krijg altijd een hechte band met de viervoeter die me dag in dag uit vergezelt. Tegelijkertijd besef ik dat een goed opgeleide assistentiehond de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van een persoon met een beperking enorm vergroot. Ik heb nog geregeld contact met de baasjes van de honden die ik opving als gastgezin. Het afscheid valt dus wel altijd zwaar, maar ik trek me op aan de gedachte dat ik er iemand enorm mee help.     

Wil je jezelf kandidaat stellen als gastgezin? Surf dan naar www.dyadis.org of bel naar 02/772.30.12 voor meer info.