Les news

Criminaliteit ondermijnt stedelijke ambitie.



    De voorbije dagen was er – terecht – ophef over de beslissing van VVL-BBDO en de Mortierbrigade om weg te trekken uit Sint-Jans-Molenbeek.  Oorzaak: de ondraaglijke onveiligheid in de buurt. Beide bedrijven kozen bewust om zich in Molenbeek te vestigen en te integreren. Beide bedrijven eindigen met een kater in een versterkte burcht, met pendeldiensten voor de medewerkers en geen contact met de buurt.

    Een jaar geleden was er de school in Kuregem, die verhuisde omdat de leerlingen werden aangevallen in de buurt. Sven Gatz en Els Ampe schreven toen voor Open Vld-Brussel een scherpe opinietekst “Criminaliteit ondermijnt stedelijke ambities” en stelden een actieplan voor om de stedelijke criminaliteit aan te pakken.

    Els Ampe zal minister Benoît Cerexhe binnenkort in het Brussels Parlement interpelleren over de economische schade die de criminaliteit met zich meebrengt.  Bedrijven die verhuizen zijn ook jobs en fiscale inkomsten die verhuizen. 
    “Dit kost ons nu ook al jobs”, meent Ampe. Niet enkel een aantal  hooggeschoolde jobs, maar ook de ondersteunende functies en de afgeleide jobs in de wijk indien dit bedrijf daar normaal zou functioneren”.

    Els Ampe wil zich echter vandaag, net als een jaar geleden, niet neerleggen bij deze trend. Dit hoeft geen fataliteit te zijn. Een stad als Mechelen - of  binnen het eigen gewest - een gemeente als Schaarbeek, bewijzen dat in moeilijke omstandigheden een daadkrachtig beleid van een burgemeester wel impact kan hebben. “We moeten het Molenbeekse bestuur op de vingers durven tikken”, meent Els Ampe.  “Nu zien we dat de politie gedemotiveerd geraakt  omdat ze haar werk niet naar behoren kan of mag doen. Ook de bedrijven en inwoners houden het voor bekeken. En de gemeente Molenbeek? Die minimaliseert dit”.

    Els Ampe herhaalt de krachtlijnen van de liberale aanpak:

    1. Een gewestelijke veiligheidsbeleid aangestuurd door de minister-president,
    2. Effectieve opvolging en straffen voor daders, zodat het harde werk van politie loont,
    3. Evaluatie van het bestaande preventiewerk. Dit is te belangrijk om over te laten aan tal van ideologisch beladen  vzw’s,
    4. Een gemeentelijk beleid gericht op sociale mix en stedelijke levenskwaliteit.

    Lees hier het opiniestuk van Sven Gatz en Els Ampe: “Criminaliteit ondermijnt stedelijke ambities” (29 januari 2010)
    Lees hier het tienpuntenplan voor een evenwichtige en effectief Brussels veiligheidsbeleid van Sven Gatz en Els Ampe (3 februari 2010)