Les news

Wonen in Brussel ? #gewoondoen




De VGC zet sinds 1997 ‘Wonen in Brussel’ in om het wonen in de hoofdstad te promoten. Momenteel biedt ‘Wonen in Brussel’ jaarlijks een 15-tal ‘woontours’ aan. Deze woontours zijn gegidste rondleidingen per bus of fiets of te voet door de Brusselse wijken voor wie op zoek is naar een woning in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De Woontours zijn een initiatief van de VGC-dienst ‘Wonen in Brussel’ en worden begeleid door Brukselbinnenstebuiten. Minister Guy Vanhengel ging nog eens mee "on tour": "Sinds de start (als bustour) was dit een goed idee, en de woontour is ook steeds wijder vertakt en inhoudelijk gestoffeerd tot een echt visitekaartje voor Brussel, nu eerder populair als wandel -of fietstour. Het is voor veel mensen een positieve oogopener".

Waarom worden de tours georganiseerd? 
Hoofddoel van de tours is de wijken van Brussel te tonen en de deelnemers de wijken zelf te laten aanvoelen. Dat, in begeleiding van een professionele gids die tegelijk ook Brusselaar is en de deelnemers genuanceerde insider-informatie kan geven. Tijdens een woontour komen de deelnemers op plaatsen waar men anders nooit zou komen en leert men Brussel op een andere manier kennen. Bovendien verkent men op een halve dag een groot deel van de stad, zeker met de bustour, en is het een efficiënte manier om Brussel systematisch te ontdekken. Ongeveer 3 op 4 deelnemers erkennen dit ook en geven in de evaluatieformulieren aan dat de woontour hun beeld van Brussel heeft gewijzigd, op een positieve manier. 

Meer fietstours en nieuwe thematische tours

De laatste jaren nam de interesse voor de bustours af, ten voordele van de fietstours. Uit de bevraging van de deelnemers bleek ook een duidelijke interesse voor de fietstours. Van jong afgestudeerden kwam ook een vraag naar meer thematische tours en op toegankelijke tijdstippen. Er kwamen meer fietstours, nieuwe thematours over huren voor starters, Brussel met kinderen, wonen in het groen, cohousing, wonen in de kanaalzone. De tours vinden nu ook plaats in de namiddag op zaterdag en zondag in plaats van enkel op zondag in de voormiddag. Er is ook voor het eerst een wandeling door een wijk in ontwikkeling, namelijk de wijk rond het Weststation. Zo hopen we een breder publiek warm te maken om deel te nemen aan de tours en ook nog meer jong afgestudeerden te bereiken.
Minister Guy Vanhengel kwam woontour 7,  ‘Van de Zuidmarkt tot de Gentsesteenweg’, mee verkennen. Woontour 7 verloopt per fiets en toont het gevarieerde aanbod aan woonbuurten in de 19de eeuwse gordel langs het kanaal. Dat zijn Kuregem in Anderlecht, Oud-Molenbeek, Sint-Anna in Koekelberg en Laag-Sint-Gillis, en de Kleine Zenne en de Marollen in de Brusselse binnenstad.

Huisbezoeken
Ook huisbezoeken zijn woorzien, ze geven de woontours een meerwaarde. Deelnemers krijgen de kans om bij ‘gewone’ Brusselaars binnen te gaan en vragen te stellen over hun woonervaring. Sommige huisbezoeken kunnen ook inspirerend werken voor de deelnemers: creatieve koopformules (2 gezinnen kopen samen een herenhuis of meerdere gezinnen doen aan cohousing), een betaalbaar appartement van Citydev, een creatieve renovatie, of een mooie en rustig binnengebied in een straat die er op het eerste zicht niet heel rustig uitziet ….).