Les news

''Voor een coherent veiligheidsbeleid is samenwerking tussen de deelstaten cruciaal''




Brussels Volksvertegenwoordiger René Coppens is verheugd met het samenwerkingsakkoord tussen de federale staat en de gemeenschappen en gewesten betreffende het strafrechtelijk beleid en het veiligheidsbeleid. Coppens vroeg de minister-president erop toe te zien dat de specifieke problematiek van Brussel evenwel niet naar het achterplan verschuift.

Het akkoord regelt de samenwerking tussen de federale staat en de gefedereerde entiteiten op het vlak van:

1) het vervolgingsbeleid van het Openbaar Ministerie en de uitwerking van de richtlijnen m.b.t. strafrechtelijk beleid (inclusief het opsporings- en vervolgingsbeleid);

2) de vertegenwoordiging van de deelstaten in het College van procureurs-generaal (voor zover het om aangelegenheden gaat die onder hun bevoegdheid vallen) en

3) de opstelling van de Kadernota Integrale Veiligheid en het Nationaal Veiligheidsplan.

Vroeger waren er al strafrechtelijke aspecten opgenomen in bepaalde gewestbevoegdheden zoals leefmilieu en stedenbouwkundig beleid, maar ingevolge de zesde staatshervorming komen daar ook de strafrechtelijke mogelijkheden op het vlak van o.a. werkgelegenheid, jeugdbescherming en verkeersveiligheid bij.

Het is evident dat in het kader van deze bevoegdheidsuitbreiding en met het oog op een coherent veiligheids- en strafrechtelijk beleid de deelstaten veel intensiever moeten samenwerken met betrekking tot de aangelegenheden die onder hun bevoegdheid ressorteren. Ik ben daarom verheugd dat de Minister van Justitie en de door de Gemeenschappen en Gewesten afgevaardigde ministers elkaar regelmatig zullen ontmoeten voor overleg. Een bestendige informatie-uitwisseling is immers noodzakelijk voor het uitstippelen van een samenhangend beleid in functie van ieders actuele en specifieke noden. Wij hopen ten zeerste dat de minister-president erop toeziet dat de specifieke problematiek van Brussel zeker niet naar het achterplan verschuift.

In het verleden heeft het College van procureurs-generaal meer dan eens eenzijdig, zonder enige inbreng van de Gemeenschappen en Gewesten, beslissingen genomen in aangelegenheden die de deelstaten rechtstreeks aanbelangen. Daar komt nu verandering in. Het is bij mijn weten de eerste keer dat er een samenwerking tot stand wordt gebracht tussen de politiek en de procureurs-generaal en dat biedt interessante mogelijkheden voor de toekomst.

Wat de Kadernota Integrale Veiligheid betreft, juig ik toe dat men opteert voor een integrale aanpak. Niet alleen politie en justitie, maar ook beleidsdomeinen zoals volksgezondheid, mobiliteit, leefmilieu en ruimtelijke ordening zullen bij het veiligheidsplan worden betrokken. Het samenwerkingsakkoord verbindt zich er bovendien toe voldoende aandacht te besteden aan zowel preventie, bestrijding en nazorg. Een performante aanpak op al deze terreinen is fundamenteel voor een veiligheidsbeleid dat hout snijdt.