Les news

René Coppens: ''Bestuur Sint-Lambrechts-Woluwe overtreedt taalwet''




Het bestaan van twee gemeentelijke informatiebladen in Sint-Lambrechts-Woluwe, in het Nederlands en het Frans met verschillende inhouden, gaf aanleiding tot een debat in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. René Coppens vroeg de minister-president in de Commissie Binnenlandse Zaken om de nodige maatregelen te treffen.

Het bestaan van twee gemeentelijke informatiebladen in Sint-Lambrechts-Woluwe, in het Nederlands en het Frans met verschillende inhouden, gaat in tegen de Taalwet Bestuurszaken uit 1966, die stelt dat in Brussel alle gemeentelijke communicatie naar de burger toe in de twee officiële talen moet gebeuren. De Vaste Commissie voor het Taaltoezicht sprak zich hier, na enkele klachten, al over uit.

Ik heb vernomen dat de beslissing om twee versies van het gemeentelijke blad uit te geven, ingegeven is door een klacht die eerder al ingediend was tegen het vorige gemeentelijke informatieblad. Daarin werd de Nederlandstalige informatie op een zeer stiefmoederlijke manier behandeld. Er bestond een groot contrast in het vorige gemeentelijke informatieblad tussen de ongeveer 50 Franstalige; rijkelijk geïllustreerde bladzijdes en de pakweg 6 in een kleiner lettertype gedrukte Nederlandstalige bladzijdes achteraan in het tijdschrift.

Het gemeentebestuur van Sint-Lambrechts-Woluwe beweert dat de ‘oplossing’ waarmee ze gekomen is, afgetoetst werd met het kabinet van de minister-president. Klopt dit? Welke contacten hebben er plaatsgevonden tussen het kabinet van de minister-president en de gemeenteadministratie van Sint-Lambrechts-Woluwe over het nieuwe gemeenteblad? Wat werd er overeengekomen? Wat werd er gedaan nadat vast werd gesteld dat Sint-Lambrechts-Woluwe met haar twee gemeentebladen tegen de wet zondigde? Op welke manier werd de gemeente daar door het gewest voor terecht gewezen?

Nu zit men in de gemeente met de situatie dat iedereen het Franstalige magazine in de bus krijgt, waarin geen enkele zin in het Nederlands staat –alsof de Nederlandstalige gemeenschap er gewoonweg niet bestaat. Daarnaast krijgt een selectie –niet iedereen, zo blijkt- van de in het Nederlands in de gemeente ingeschreven inwoners, de Nederlandstalige versie met de post toegestuurd.

Dit is geen fait divers voor ons. Ik wil namens mijn partij duidelijk maken dat dit wat ons betreft duidelijk niet door de beugel kan en dat wij een snelle oplossing van dit probleem willen. Ons gemeenteraadslid in Sint-Lambrechts-Woluwe heeft dit trouwens ook al aangekaart tijdens de gemeenteraad, waar zijn juridische maar ook morele argumenten van de kaart werden geveegd. Onterecht.

Het Brussels Gewest bestaat sinds 1989 en is gebouwd op een evenwicht en een doorgedreven samenwerking tussen de twee grote taalgemeenschappen. Dat evenwicht heeft Brussel in staat gesteld te worden wat we zijn. Wij willen niet terugkeren naar de situatie van de jaren ’70.