Les news

René Coppens viert 175 jaar Ganshoren!




Ganshoren blaast 175 kaarsjes uit! Deze bijzondere verjaardag konden we natuurlijk niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Het 175-jarige bestaan van Ganshoren werd de afgelopen maanden gevierd met tal van activiteiten die onze gemeente in de schijnwerpers plaatsten. Zo organiseerden we in oktober enkele interessante geleide wandelingen (met bijzondere aandacht voor de moerassen, het verleden, de architectuur en het kasteel van Ganshoren) en hebben we begin februari in het gemeentehuis een prachtige overzichtstentoonstelling over de geschiedenis van onze gemeente op poten gezet.

 

Van gehucht tot volwaardige gemeente


In 1801 fusioneerde het gehucht Ganshoren samen met het dorp Jette tot één gemeente: Jette-Ganshoren. Niet toevallig. Want van in de Middeleeuwen tot de vroege 19e eeuw heeft Ganshoren altijd al deel uitgemaakt van de Jetse Sint-Pietersparochie. Pas in 1835 werd Ganshoren een zelfstandige parochie. De Sint-Martinuskapel functioneerde sindsdien als parochiekerk. Het duurde nog tot 1841 vooraleer Ganshoren ook administratieve autonomie verkreeg en zich daarmee officieel afscheidde van Jette. Dat was in 2016 dus precies 175 jaar geleden. Maar aangezien de boedelscheiding tussen beide gemeenten zich pas op 31 maart 1842 voltrok, mochten de festiviteiten ter gelegenheid van deze verjaardag gerust nog tot in 2017 duren.

 

Geschiedenis van Ganshoren tentoongesteld


Naar aanleiding van de tijdelijke expositie over de lokale geschiedenis van Ganshoren zijn we erin geslaagd om een grote en diverse collectie van oude voorwerpen, geschriften en prenten bijeen te brengen. Heel wat ‘vergeten’ stukken, her en der verspreid in het gemeentehuis of uit de gemeentelijke (kunst)collectie, werden hiervoor terug opgevist. Ander interessant beeldmateriaal kwam bovendrijven na een bescheiden rondvraag bij de inwoners en gekende collectioneurs uit Ganshoren. En het resultaat mocht zeker gezien worden! Pronkstukken waren onder andere: het ceremoniemateriaal dat gebruikt werd bij de eerstesteenlegging van de Basiliek van Koekelberg, een foto van kasteel de Rivieren in 1865 en een grondplan van Ganshoren uit 1850. Bij de vernissage van de expo heb ik voorgesteld om ons rijke archiefmateriaal eens grondig in kaart te brengen. Zo kan ons erfgoed optimaal bewaard worden voor de komende generaties.


René Coppens

Schepen van Nederlandse Cultuur