Les news

Andere bestemming voor de Heizel




    Vandaag stelde de stad Brussel een mobiliteitsplan voor voor de bouwplannen op de Heizel. In dat plan worden verschillende scenario's onderzocht. Een daarvan is het volbouwen van de Heizelsite, namelijk: een congrescentrum voor 5000 plaatsen, een hotel van 500 kamers, 100.000 m2 woningen, 100.000 m2 kantoren, 100.000 m2 commercieel centrum, eventueel een stadion van 60.000 plaatsen en een concertzaal van 15.000 plaatsen.

    Op die manier blijft de stad Brussel halsstarrig vasthouden aan de gekende bouwwoede. Ondanks het feit dat bijvoorbeeld de Europese Commissie onlangs besliste dat ze geen kantoren op de Heizel wil, maar wel voor Delta kiest.

    Het bouwen van grote appartementsgebouwen en kantoren op de Heizelsite is een miskenning van de realiteit en de noden van de Brusselaars én van de bewoners van de rand rond Brussel. In Laken en Brussel in het algemeen bestaat een grote nood aan recreatieruimte voor kinderen en jongeren.

    In het Brussels gewest staan 30.000 woningen leeg en is er een leegstand in de kantoormarkt van 2 miljoen m2.

    Vooral aan de rand van het gewest blijven kantoorruimtes leeg omdat de fiscale concurrentie met Vlaanderen groot is (Diegem, Zaventem, Asse... ). Grote appartementsgebouwen en kantoren aan de rand van de stad zijn dus het laatste wat Brussel nodig heeft.

    Els Ampe: 'Op de Heizel liggen nu de tentoonstellingspaleizen, het Koning Boudewijnstadion, Bruparck, Mini-Europa, Kinepolis en Oceade maar ook bijvoorbeeld het planetarium, sportvelden en groenzones. De vzw Tentoonstellingspark die in opdracht van de Stad Brussel de site beheert verwaarloost ze al jaren. Een nieuw project is dus nodig, maar het mag geen project zijn dat alleen snel geldgewin van grote bouwpromotoren nastreeft. Het moet een aangenaam stukje stad worden met veel open ruimte.'

    Meer info

    Els Ampe: 0476/21 39 60