Les news

'Amateurisme troef op de dienst Bevolking van de stad Brussel'




Vorige week kwam een grootschalige fraude aan het licht op de dienst Bevolking van de stad Brussel. Enkele loketbedienden drukten bedragen achterover die Brusselse burgers betaalden voor hun elektronische identiteitskaart. Voor heel 2009 zouden zij 127.000 euro verduisterd hebben. Het gewone tarief voor een elektronische identiteitskaart bedraagt 15 euro. Er wordt 5 euro gevraagd voor een id-kaart voor kinderen, 100 euro voor een spoedprocedure en 150 voor een superspoedprocedure.

Brussels gemeenteraadslid Els Ampe vroeg schepen Fassi-Fihri in de gemeenteraad van gisteren om meer uitleg. Ze kreeg te horen dat de loketbedienden de bedragen konden verduisteren omdat er op het einde van de dag enkel werd gecontroleerd of er even veel fiscale zegels waren uitgereikt aan de burgers die om een identiteitskaart vroegen als er geld was ontvangen van die burgers. Elke burger moet immers een paar fiscale zegels ontvangen als bewijs van betaling voor z'n identiteitskaart. De fiscale zegels werden echter niet steeds uitgereikt en voor de identiteitskaarten waarvoor een hoger tarief van 15 euro werd aangerekend, werden zegels uitgereikt voor 15 euro. Niemand deed de moeite om na te gaan of de hoeveelheid aangevraagde identiteitskaarten overeenkwam met de ontvangen bedragen en hoeveel identiteitskaarten werden aangevraagd per tariefcategorie. Dat kan nochtans makkelijk gebeuren door de door de burgers ingevulde aanvraagformulieren te vergelijken met de ontvangen bedragen.

De schepen gaf toe dat de dienst Bevolking van de stad Brussel bovendien geen algemeen controlesysteem heeft op de inkomsten. De bevoegde schepen zei dat hij daar nu werk van wil maken, maar dat ook in andere gemeenten geen algemene controleprocedures gelden.

Els Ampe: ‘Op de dienst Bevolking heerst amateurisme. Iedere loketchef bepaalt zelf hoe de kassa aan het einde van de dag nageteld wordt. Deze controle is zo lek als een zeef. Voor hetzelfde geld is de controle bij bijvoorbeeld de dienst rijbewijzen ook lek.’

Een veralgemeende procedure om de inkomsten te checken is anno 2010 toekomstmuziek op de Brusselse bevolkingsdienst.

Een verontwaardigde Els Ampe: ‘Elke handelaar maakt op het einde van de dag zijn of haar kassa. Van een overheidsdienst, die met publieke middelen werkt, mogen we op z’n minst toch verwachten dat men op verantwoorde wijze omgaat met de inkomsten!’

Meer info:

Els Ampe

Brussels volksvertegenwoordiger

Fractievoorzitter in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement

Brussels gemeenteraadslid

0476/21.39.60