Les news

Buurtweg Haren: Stad Brussel volgt procedure niet




Op de Brusselse gemeenteraad van maandag 16 mei werd beslist het Kleemputpad in Haren af te schaffen en de buurtweg 34 te verleggen. Een besluit dat de wenkbrauwen doet fronsen.

De afschaffing van een deel van het Kleemputpad en de verlegging van buurtweg 34 zijn het gevolg van de bouw van 25 sociale woningen van de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij in de Parochiestraat in Haren. Het project zorgde van meet af aan voor opschudding.

Gemeenteraadsleden Els Ampe (Open Vld) en Marion Lemesre (MR) hebben nog geprobeerd dit punt van de agenda te halen, maar het stadsbestuur had hier geen oren naar. Els Ampe: ‘De buurt- en voetwegen zijn bijzonder. Ze zijn openbaar, iedereen kan ze gebruiken en niemand mag ze afsluiten. Ook niet als ze op privéterrein liggen.’

De afschaffing en verplaatsing van buurtwegen moeten volgens een speciale procedure verlopen. Die werd door de Stad Brussel niet gevolgd.

‘Deze beslissing is onwettig. De Stad kleurt duidelijk buiten de lijnen van haar bevoegdheden. Ook een overheid dient zich aan de regels te houden’, aldus Ampe.

Els Ampe betreurt deze onwettige beslissing die kwaad bloed zet bij de buurtbewoners en zal minister-president Charles Picqué, bevoegd voor het Administratief Toezicht, hierover bevragen.