Les news

Heeft sp.a visie op Brussel?




Els Ampe, fractievoorzitter in het Brussels parlement, heeft vandaag tijdens het debat in de Raad over de bemoeizucht van voogdijminister Smet in het beleid van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) haar verbazing over die houding geuit (zie volledige tussenkomst hieronder). Niet alleen interpreteert hij zijn voogdij verkeerd, ook klinken er tegenstrijdigheden binnen de sp.a rond Brussel.

‘De VGC wordt niet enkel door de Vlaamse Gemeenschap gefinancierd, ook (en voor meer dan de helft) via het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het kan geen kwaad dit te herhalen. Als we de logica van Smet volgen, dan moet Charles Picqué ook het laatste woord krijgen over het VGC investeringsplan, want zowel het Brussels gewest als de Vlaamse Gemeenschap subsidiëren immers de VGC’, aldus Els Ampe.

De traditie wil dat de verhouding tussen de Vlaamse Gemeenschap en de VGC steunt op samenwerking en complementariteit. Door de uitspraken van Smet staat dit op de helling.

‘De voogdij van de Vlaamse Gemeenschap over de VGC is een goede zaak. Het is evenwel een toezicht op wettelijkheid, geen inmenging in het beleid’, benadrukt Ampe.

Tot slot de visie van sp.a op Brussel. Die klinkt tegenstrijdig.

‘Enerzijds is er een Vlaamse minister van sp.a die de Vlaamse macht en invloed in Brussel tracht te vergroten en zich tot in de details met het beleid in Brussel moeit. Anderzijds zegt Brussels parlementslid Elke Roex van dezelfde partij letterlijk in L’Echo dat: ‘als we in Brussel een inefficiënt beleid willen, we inderdaad in de richting moeten gaan van steeds meer inmenging van de Vlaamse en Franse gemeenschap in Brussel’. Bien étonnés de se trouver ensemble?’, besluit Els Ampe.

Meer info:
Els Ampe
Brussels parlementslid en Fractievoorzitter Open Vld
0476 21 39 60
www.elsampe.be