Les news

Open brief aan Burgemeester Moureaux: Niet de multicultuur, maar laksheid zorgt voor onveiligheid




Mijnheer Moureaux,

U gaat er vanuit dat er een 'haatcampagne aan de gang is tegen Molenbeek', dat het multicultureel samenleven onder vuur wordt genomen. U vergist zich, de aanval is niet gericht op het samenleven van meerdere culturen in uw gemeente, maar op de laksheid van uw beleid ten aanzien van criminele feiten en de manier waarop u alle problemen minimaliseert. Wij zijn het meer dan beu. Met  'wij' bedoel ik niet de bange blanke man/vrouw, maar de Brusselaars van welke origine ook.
Iedereen is slachtoffer van uw beleid en nog het meest de mensen die u beweert te beschermen: de minderbegoeden en armen. Een vrouw sprak me onlangs aan over de diefstal van haar brommer. Van haar minimumloon van nauwelijks meer dan 1100 euro kocht ze op afbetaling een brommer van 2000 euro om naar haar werk te kunnen gaan. Op het moment dat ze de laatste maandelijkse afbetaling had gedaan, werd de brommer gestolen. Een van m'n (Marokkaanse) buren was onlangs de wanhoop nabij. De voorruit van z'n auto werd kapotgeslagen met een steen. Zomaar. De man is pas werkloos en moet het rooien met 980 euro. Een nieuwe voorruit kost meer dan 1000 euro. Dat is in beide gevallen sociaal onrecht, mijnheer de Burgemeester!
Het zijn niet enkel de rijken die het meest wakker liggen van vandalisme of diefstal, maar dat schijnt u niet te beseffen. Het zijn misschien wel de rijken die het meest van hun oren maken en dat zint u niet. Geen enkele nationaliteit heeft het patent op crimineel gedrag. Het samenleven van verschillende culturen is evenmin een probleem. U haalt deze aspecten van onze samenleving enkel en alleen aan om de aandacht van het echte probleem af te leiden: dat u allergisch voor repressief optreden tegenover criminaliteit. Niemand vindt repressie leuk, maar het is wel noodzakelijk. Bedenk even dit: als ik mijn kinderen nooit eens in de hoek zou zetten als ze iets kapotmaken of andere kinderen pijn doen, dan valt er binnenkort niets meer mee aan te vangen, want dan leren ze dat hun gedrag aanvaard wordt. Ook de samenleving moet bij grensoverschrijdend gedrag optreden. Waarom verzet u zich daartegen? Denkt u dat u jongeren met crimineel gedrag vooruithelpt door ze niet te straffen? Hoe kunnen zij het rechte pad terugvinden als ze niet beseffen dat ze op het slechte pad zijn.
U heeft gelijk dat preventie en opleiding belangrijk zijn. Uiteraard. Maar geef toch toe dat daar de grenzen zijn bereikt.
Aan geld immers geen gebrek de voorbije jaren. Via de wijkcontracten wordt sinds ’94 door het Brussels Gewest geld geïnvesteerd in de moeilijke wijken. Jaarlijks gaat dat over 52 miljoen euro. De federale overheid doet haar duit in het zakje via de extra middelen voor politie en preventie plus het Federaal Impulsfonds voor het Migrantenbeleid. Ook Europa investeert sinds ’94 in de moeilijke buurten via de Urban 1 en 2 projecten.
Aan preventie eveneens geen gebrek. Naast het politiekorps zijn er 87 parkwachters in Sint-Jans-Molenbeek. Een bemiddelingsdienst moet conflicten in de wijken vermijden. Er zijn 6 buurthuizen voor jongeren en een tiental verenigingen houden zich specifiek met de jongeren uit de verhitte buurten bezig. Sport, creativiteit, huiswerkbegeleiding, opvoedingsondersteuning, cursussen, jobbegeleiding, praten met jongeren... Noem het en het gebeurt al.

We zijn op een punt gekomen dat praatjes en euro’s geen soelaas meer bieden.

Ik groet u,

Els Ampe
Brussels volksvertegenwoordiger
Voorzitter Open Vld-fractie in Brussels Parlement
Gemeenteraadslid Stad Brussel
24 juni 2011