Les news

Congres Open VLD-Brussel: 'Brusselakkoord echte stap vooruit'




Open VLD Brussel hield dit weekend haar congres. Onderwerp: het nieuwe kleedje van het gewest sinds het Brusselakkoord. “Enkele jaren geleden had men dit niet voor mogelijk gehouden,” zegt mede-ontwerper Guy Vanhengel.

“In de plaats van de zes zones zal het nu ook de minister-president zijn, de Brusselse regering en dus ook het Brussels parlement die mee bepalen hoe de veiligheid in onze stad, een totaal gebied van 19 verstedelijkte gemeenten, wordt georganiseerd, zegt Vanhengel. ”Had je daar enkele jaren geleden van gesproken, dan had men gezegd ‘Dit kan nooit’.
De blauwe visie gaat over meer dan alleen het blauw op de straat. ‘Leefmilieu, mobiliteit, stedenbouw, een propere en veilige stad,” vat Brussels fractieleidster Els Ampe samen. “Mensen willen snel van het ene punt naar het andere kunnen gaan, weze het met de auto, met de fiets of met het openbaar vervoer. Ze willen minder armoede in de stad.”

Grote plannen voor mobiliteit en stedenbouw dus. Maar in Brussel strandt het al op een lastige kasseistrook zoals aan de Havenlaan. “Waarom heeft men geen procedure aangevangen drie jaar geleden, toen de bouwvergunning is afgeleverd,” vraagt Brussels minister Jean-Luc Vanraes zich af.

Vanraes wil ook een aanpassing van de gunningsprocedure.“Er moet absoluut een verkorting komen van de termijn op het verkrijgen van bouwvergunningen,” zegt Vanraes. “Anders zullen de investeerders wegblijven en mogen we de vernieuwing van deze stad op onze buik schrijven.”

Brusselnieuws, 9 oktober 2011, Klik hier voor het artikel

Klik hier voor de reportage op tv-brussel