Les news

Met herenigde liberale kracht in 2012




    Speech van Els Ampe op de nieuwjaarsreceptie van Open Vld Brussel Stad in restaurant Strofilia

    Vrienden, beste sympathisanten, dames en heren, soyez le bienvenu, hartelijk welkom,

    onlangs ving ik een bericht op via de radio: ‘Socrates is overleden.’ Ik kon niet goed volgen… Socrates? Het bleek om een voetballer te gaan. Een Braziliaanse legende dan nog. Voetballers die Socrates heten… Een wereld ging voor me open ;-).

    Laten we het eens over die andere Socrates hebben, de filosoof. Lijkt me meer dan gepast in dit stemmige Griekse kader.

    Gnothi seauton. Ken uzelf. Zijn meest gevleugelde leuze.
    Ik pas het even toe, als ik mag, op onszelf, als partij, als beweging.
    Waar staan wij voor?
    Wij, liberalen, staan voor openheid, emancipatie, sociale betrokkenheid, persoonlijke vrijheid, ambitie, ondernemerschap en diversiteit. Wars van conservatisme, vooruitstrevend, met de blik op de toekomst.

    Dat is ons streven, dat is ons DNA.

    Zoals jullie weten, breken er belangrijke tijden aan voor Brussel.
    Er zijn de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Jullie hebben het wellicht vernomen: in Brussel Stad gaan we scheep met MR.
    Et cela fait du bien. Eindelijk zijn de liberale krachten weer verenigd.

    Liberale oudstrijders herinneren zich dat we voor een tweetalige, volledige liberale lijst al 35 jaar terug moeten gaan in de tijd. Naar oktober 1976 toen de P.L-L.P. ervoor zorgde dat wijlen Pierre Van Halteren de sjerp wist te veroveren.
    Ik hoef de geschiedenis niet opnieuw te vertellen, maar de jaren nadien brak de liberale partij in stukjes. En zo verloren de liberalen in de hoofdstad de sjerp die hen al sinds 1830 onafgebroken toekwam. Sinds het ontstaan van België tot 1982 werkten Nederlandstalige en Franstalige liberalen samen en was er telkens een liberale burgemeester.

    Samen met de MR. Een liberale lijst in de volle betekenis, getrokken door senator Alain Courtois. De man die nog meer anbitie heeft voor onze stad dan voor het voetbal.

    De samenwerking zal gebeuren in goede wederzijdse verstandhouding. Tweetalig. Met respect voor elkaars taal en gevoeligheden. Liberalen onder mekaar.

    En we gaan ervoor. Zoals onze vrienden van MR het trefzeker formuleren: On va vous changer la ville.
    Of in het Nederlands: We maken wat van uw stad.

    En nee, dat hoeft geen tantaluskwelling te zijn, noch een vruchteloze odyssee. Wel integendeel. Maar het zal constante inzet vragen, we zullen de boer moeten opgaan. Onze boodschap uitdragen à la Socrates op de Agora. We gaan het gesprek aan en zullen de Brusselaars overtuigen van onze ambities.

    Niet met holle slogans en al zeker niet met Latijn, laat staan potjeslatijn. Let wel, ik heb niets tegen het Latijn, hoor, daar niet van… Maar de Brusselaar, weze het een voetganger, een fietser, een andersvalide, een madame met hoge hakken… die zijn of haar benen bijna breekt op de slecht onderhouden stoepen, nee, die gaan we niet overtuigen met nil volentibus arduum. Concrete actie, daar gaat het om.

    We moeten er absoluut naar streven om van Brussel een aangename, aantrekkelijke, propere en veilige stad te maken op maat van de bewoners en de bezoekers. Je hoort mensen klagen dat er geen mooie architectuur meer is in Brussel. We moeten 100 jaar terug in de tijd, naar de Art Nouveau. Toen was de Brusselse architectuur toonaangevend, onder een liberaal bewind.

    De panem et circenses van de huidige meerderheid brachten geen soelaas. Met louter brood en spelen bouw je geen stad. De problemen van 5 jaar geleden, zijn alleen maar verergerd: meer armoede, files, werkloosheid…

    Maar laat ik op een verantwoorde, positieve noot eindigen. Daarvoor ga ik graag nog even bij Socrates te leen. Hij was de eerste die het handelen van de mens centraal stelde vanuit de vraag: hoe moeten wij zo verantwoord mogelijk leven?
    En daarom zeggen wij: iedereen is van harte welkom in Brussel. Tegelijk wordt van iedereen verwacht een steentje bij te dragen en respect te hebben voor stad en omgeving. Noem het burgerzin. Alleen liberalen wijzen op de rechten én verantwoordelijkheden van elke mens.

    Tot slot wens ik nog 1 iemand te bedanken. En niet zomaar iemand. Annemie Neyts. Annemie heeft er juist 3 termijnen opzitten als voorzitter van ELDR, de Partij van Europese Liberalen en Democraten. In die tijd is zij er glansrijk in geslaagd meer liberale partijen te creëren in Europa. Ze is ook de eerste in de wereld die een boek schreef over hoe je een partij opricht. Een prestatie om U tegen te zeggen. Proficiat en bedankt Annemie!

    Ik wens jullie een onvergetelijk 2012.

    Laten we klinken op de toekomst. Santé! Gezondheid!

    Els Ampe
    21 januari 2012