Les news

René Coppens ondervraagt vakbonden tijdens hoorzittingen Brusselse brandweer




De commissie Binnenlandse Zaken van het Brussels Parlement ontving op 30 januari de vertegenwoordigers van de vakbonden bij de Brusselse brandweer. Lees hieronder de vragen van commissielid René Coppens.

Namens de Open Vld-fractie dank ik de vertegenwoordigers van de vakbonden voor hun komst naar de commissie Binnenlandse Zaken en voor hun bereidwillige medewerking. Voor alle duidelijkheid: Het kan niet de bedoeling zijn om hier het proces van de brandweer te voeren. We willen constructief en in alle sereniteit uitzoeken wat er is misgelopen en nagaan wat er nog moet gebeuren om te vermijden dat het zich kan herhalen. Dat doet niks af aan ons respect voor de het dagelijkse werk van de brandweerlui, die vaak hun eigen leven riskeren om het onze te redden. Ik hoop ook dat deze hoorzitting niet zal verzanden in een over en weer verwijten. 

Vragen aan de vertegenwoordiger van het ABVV:

Uit een doorlichting van het Rekenhof blijkt dat de Brusselse brandweerdiensten de wet op de openbare aanbestedingen in de periode van 2012 tot 2015 stelselmatig heeft overtreden. Het rapport heeft terecht heel wat stof doen opwaaien. Het is mij nog altijd een raadsel hoe het komt dat de vermelde onregelmatigheden m.b.t. de openbare aanbestedingen gedurende verschillende jaren hebben kunnen plaatsvinden. Wat is uw reactie als vakbondsleider op de resultaten van de audit van het Rekenhof? Ik ben benieuwd naar uw lezing van de feiten.

Het is de laatste weken al veelvuldig gebleken dat de professionele plichten en behoeften van de administratie wel eens kunnen botsen met de noden en belangen van de operationelen. Feit is dat ze allebei in de praktijk blijkbaar andere verantwoordelijkheden dragen en niet dezelfde prioriteiten delen. Dat gaat gepaard met de aard van hun job. Wat is de visie van de vakbond hier op? Hoe heeft de vakbond zich hier de afgelopen jaren in gepositioneerd? Op welke manier heeft u als vakbond de professionele belangen en verplichtingen van de administratie mee helpen verzoenen met die van de operationelen?


Vragen aan de vertegenwoordiger van het ACV:

Ik wil met u graag even teruggaan naar april 2014. Een aantal brandweerwagens en brandweermannen trekken naar het kabinet van Minister-President Vervoort om er te protesteren tegen het beleid van directeur-generaal Jordan. Het gaat om de actie waarbij een pop naar beeltenis van mevrouw Jordan in brand werd gestoken. U verantwoordde de betoging door te beweren dat sinds de aanstelling van mevrouw Jordan alles fout liep binnen de Brusselse brandweer. Dat stond te lezen in alle kranten.

- Herinnert u zich die betoging? 

- Staat u achter de manier waarop de betoging tot uiting kwam? Ik heb het dan meer specifiek over het verbranden van de pop. 

- Kan u verduidelijken wat u bedoelde met ‘alles liep fout bij de brandweer’?

- Wat was de concrete aanleiding voor de betoging? 

- Tegen welke beleidsmaatregelen van de toenmalige directeur-generaal werd toen precies betoogd? 

- Kan u uitleggen op basis waarvan er een fundamenteel gebrek aan vertrouwen bestond in de toenmalige leiding? 

- Hoe is dat conflict met de directeur-generaal concreet ontstaan? 

- Tot welke resultaten heeft deze betoging geleid?

Ik de kranten van toen vond ik de volgende uitspraak van u. Ik citeer: “Jordan heeft de functie van directeur-generaal vastgekregen dankzij de PS, dus het is aan de minister-president om ervoor te zorgen dat ze weggaat.” Vanwaar die persoonlijke aanval op het gezag van de toenmalige directeur-generaal? Ik kan mij niet voorstellen dat dergelijke uitspraken het positief en constructief samenwerken binnen en tussen de verschillende diensten van de brandweer ten goede komt. Dit alles wijst op een groot wantrouwen en een immense verdeeldheid binnen het brandweerkorps.


Vragen aan de vertegenwoordiger van VSOA:

Uit allerlei hoeken hebben we vernomen dat er gedurende verschillende jaren ook sprake zijn geweest zijn van pesterijen en intimidatie. Welke acties heeft u als topman van de vakbond ondernomen om orde op zaken te stellen en de sfeer op de werkvloer te verbeteren en het onderlinge vertrouwen te herstellen? 

Dank voor uw antwoorden.