Les news

René Coppens over de hervorming van de algemene dotatie aan de gemeenten en OCMW's




Het is met grote voldoening dat wij hebben vastgesteld dat dit ontwerp van ordonnantie betreffende de algemene dotatie aan de gemeenten en OCMW's nog voor het reces kan worden ingediend. Hopelijk zullen wij het in de plenaire vergadering nog kunnen aannemen, opdat deze ordonnantie in de gemeentelijke begrotingswijzigingen van september e.k. nog zullen kunnen worden ingevoegd.

Het ontwerp is trouwens een merkwaardig kunstwerk inzake evenwicht geworden. Het verdelingssysteem voor de algemene dotatie aan de gemeenten wordt eenvoudiger gemaakt en gecomparteerd, m.a.w. de huidige dotaties worden samengevoegd en dan verdeeld conform objectieve criteria en wegingen, zodanig dat alles beter zal kunnen worden afgestemd op de reële behoeften van de gemeenten.

Op te merken valt dat factoren zoals armoede en demografie hier nu een belangrijke rol zullen spelen. In totaal gaat het voor 2017 ook om aanzienlijke bedragen. Ik denk dat de inspanning die de regering hier levert ongezien is en elk schuifje werd leeggehaald om de gemeenten te ondersteunen.

Ook de financiering van onze gemeenten blijft meer dan gewaarborgd, m.a.w. geen enkele gemeente krijgt minder.

Ook aan het sociale luik werd via onze OCMW’s de nodige aandacht besteed en dit uiteraard in positieve zin.

Voor de gemeenten en in het bijzonder voor de zogenaamde Nederlandstalige schepen (artikel 46 bis) is het interessant te weten dat dezelfde regels van toepassing zijn als voor de verdeling van de ADG. Dit was trouwens vroeger ook het geval.

Ten slotte wordt voor 2017 en 2018 ook in een overgangsperiode voorzien die voor stabiliteit inzake ontvangsten en solidariteit bij de verdeling van de enveloppe zal zorgen.

Mag ik er nogmaals op wijzen dat na deze langdurige en moeilijke evenwichtsoefeningen de kogel door de kerk is en de regering met fierheid haar ontwerp kan voorleggen en verdedigen. Aan ons, denk ik, om dit werkstuk in het belang van al onze gemeenten goed te keuren.