Les news

René Coppens ijvert voor nieuwe zwembadinfrastructuur




Het dossier van de zwembaden in Brussel is in de Raad van de VGC en het Brussels Parlement de laatste maanden al meer dan eens ter sprake gekomen. En niet onterecht. Vraag en aanbod zijn nog onvoldoende op elkaar afgestemd en de aanwezige sportinfrastructuur is hier en daar ook sterk verouderd. Het probleem is het meest acuut in het noorden van Brussel.

De Vlaamse Regering heeft op 20 maart bekendgemaakt dat het 10 miljoen euro wil investeren in zwembaden. De Vlaamse Minister van Sport lanceerde daarvoor onlangs een oproep voor het insturen van renovatie- en nieuwbouwprojecten. Behalve de vijf Vlaamse provincies, de lokale besturen, intercommunales en onderwijsinstellingen, komt ook de VGC in aanmerking. Projecten die door de Vlaamse Gemeenschap zullen worden ondersteund, genieten van subsidies die tot 30% van de totale kostprijs kunnen bedragen. 

Om de Vlaamse subsidies in de wacht te slepen en het gewenste project uiteindelijk te realiseren, zullen het Gewest (dat sinds de zesde staatshervorming bevoegd is voor de financiering en subsidiëring van de lokale sportinfrastructuur), de gemeenschappen en de gemeenten in het kader van hun respectievelijke bevoegdheden, nauw met elkaar moeten samenwerken. Voor een niet onbelangrijk deel hebben we onze kansen ook zelf in de hand. Het is noodzakelijk dat gemeentebesturen duidelijk worden geïnformeerd over wat de mogelijkheden vanuit Vlaanderen zijn en actief worden gestimuleerd om met andere gemeenten en de andere entiteiten in dialoog te treden en de krachten te bundelen. Alleen zo gaan we een kwaliteitsvolle aanvraag kunnen indienen. De verschillende beleidsniveaus moeten hun verantwoordelijkheid opnemen en zoveel mogelijk bijdragen aan een gemeenschappelijk project. Ik zie hier een belangrijke coördinerende rol weggelegd voor de VGC.

Een euro kan men maar één keer uitgeven. Op is op. Dat maakt dat we in Brussel de komende maanden voor belangrijke beslissingen staan. Het is zaak om zorgvuldig te kiezen op welk(e) project(en) we onze pijlen zullen richten en alle neuzen in dezelfde richting te plaatsen. De Open Vld-fractie stelt voor om een gezamenlijke aanvraag in te dienen die ertoe strekt om in het noorden of het noordwesten van Brussel een Bloso-zwembad te plaatsen of, concreter, een zwembad gekoppeld aan een Vlaamse instelling zoals het UZ Brussel in Jette. Dit naar analogie met Adeps in Anderlecht.

Aangezien Vlaanderen de laatste jaren niet veel heeft geïnvesteerd in Brusselse sportinfrastructuur, is het niet meer dan normaal dat Brussel wel degelijk aanspraak moet kunnen maken op een deel van de koek. Ik hoop dat het Collegelid de bevoegde Vlaamse Minister herinnert aan de noden op het vlak van sportinfrastructuur zodat Brussel niet met lege handen achterblijft.