René Coppens ondervraagt bevoegd Collegelid over de toekomst van Muntpunt
Op vrijdag 27 november 2015 werd het Collegelid bevoegd voor Cultuur door René Coppens ondervraagd over de toekomst van Muntpunt.
Net als collega Delva ben ik benieuwd naar de timing voor de komende maanden voor Muntpunt. Er is de laatste weken via de pers al enige duidelijkheid gekomen over hoe de nieuwe Raad van Bestuur eruit zal zien, wie de nieuwe voorzitter wordt enzovoorts. Het lijkt ons dan ook dat alles in een afrondende fase zit.
De raad van bestuur zal anders samengesteld worden dan tevoren, hebben wij begrepen. Het decreet deugdelijk bestuur is sinds 2014 van kracht. Dat houdt een andere invulling in van hoe een raad van bestuur van een instelling als Muntpunt eruit moet zien. Naast de personen die rechtstreeks aangesteld worden door de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie, zullen er ook experten aangesteld worden. Wij zouden hierbij graag willen vragen hoe dat juist in zijn werk zal gaan. Voor ons blijft het uiteraard van belang dat er ook op bestuurlijk niveau mensen bij Muntpunt zitten die een goede kennis van én band met Brussel hebben.
Het lijkt me logisch dat het aan de nieuwe voorzitter en de nieuwe Raad van Bestuur is om te beslissen over belangrijke aspecten van de werking van Muntpunt, zoals de aanstelling van een nieuwe algemene directeur of een meerjarenplan. We kunnen moeilijk verwachten dat de oude raad van bestuur dergelijke beslissingen neemt en daarmee haar opvolgers eigenlijk al een groot deel van haar beslissingsmarge uit handen neemt. Want aan die twee zaken hangen toch ook wat inhoudelijke keuzes vast.
Op het ongelukkige afscheid van de voorzitter na, stel ik intussen vast dat de rust bij Muntpunt terug lijkt gekeerd. Het aantal bezoekers zou ook in stijgende lijn zitten. Onze fractie hoopt dat het aantreden van de nieuwe bestuursploeg er mee voor kan zorgen dat Muntpunt zich wijd kan vertakken in het Brussels Gewest, want daar ontbreekt het wat ons betreft nog aan.
Tenslotte kom ik graag nog even terug op wat collega Delva aanhaalde in verband met de visietekst “bibliotheek van de toekomst”. Zoals u weet, hebben wij sinds bijna een jaar in Ganshoren ook een volwaardige Nederlandstalige bibliotheek. Het interesseert ons uiteraard om te weten waar de bibliotheek naartoe gaat of moet gaan in de toekomst. Zal er in dat document bijvoorbeeld ook rekening worden gehouden met de rol van de lokale bibliotheken?